Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

NASA: Circuitul apei in natura se accelereaza

O echipa de cercetatori ai NASA arata ca fenomene cauzate de incalzirea globala, precum furtunile extreme si topirea ghetarilor, au dus la cresterea semnificativa volumului de apa dulce de pe glob, informeaza site-ul NASA.

Cercetatorii au descoperit ca volumul de apa dulce care se varsa din rauri in oceanele planetei a crescut cu 18% in perioada 1994 – 2006, din cauza topirii ghetarilor. Media anuala a cresterii este de 1,5%.

“Ar putea parea putin 1,5% pe an, insa este o crestere uriasa de-a lungul unui deceniu”, a declarat Jay Famiglietti, profesor de stiinte la Universitatea din California si autorul principal al studiului. El a atras atentia ca ploile cad neuniform si nu acolo unde sunt cu adevarat necesare.

“In general, o cantitate mai mare de apa dulce este un lucru bun. Insa exista o problema: nu toata lumea are parte de ploi, iar cei din zonele in care ploua s-ar putea sa nu aiba deloc nevoie de mai multa apa. Ne confruntam exact cu ceea ce a prezis Grupul Interguvernamental de studiu asupra Schimbarilor Climatice – precipitatiile cresc la tropice si in jurul Cercului Polar de Nord, aduse de furtuni din ce in ce mai violente. In acelasi timp, sute de milioane de oameni traiesc in regiuni semiaride”, a adaugat Jay Famiglietti.

Circuitul apei in natura, predat in toate scolile, s-a accelerat periculos de mult, din cauza cresterii temperaturilor medii globale, a mai precizat acesta. Crsterea temperaturilor din atmosfera duce la cresterea ritmului de evaporare a apei, ceea ce cauzeaza nori mai densi si furtuni mai puternice. Ploaia astfel rezultata ajunge in cantitati mai mari ca niciodata in cursurile raurilor, iar apoi in mare, unde circuitul se reia.

“Schimbarile pe termen lung in cantitatea de precipitatii vor fi o parte a schimbarilor climatice. Ce am demonstrat noi este ca avem acum instrumentele necesare pentru a analiza schimbarea climei pe masura ce aceasta are loc, nu numai in ce priveste incalzirea, dar si schimbarile in ciclul hidrologic”, a adaugat Josh Willis, co-autor al studiului si cercetator in cadrul NASA.

Studiul a fost realizat pe baza informatiilor primite de la satelitii NASA si din alte analize globale prin satelit cu privire la nivelul apelor, precipitatiilor si evaporarii.

Foto: NASA
 

spot_img

Ultimele știri