Ministerul Mediului va elabora un act normativ pentru achizitiile publice verzi

Ministerul Mediului va elabora un Plan Nationale pentru achizitiile publice verzi, a declarat, joi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, in cadrul ceremoniei de semnare a unui parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis  privind acest tip de achizitii.

Venim in fata dumneavoastra cu un proiect nou – Achizitile Publice Verzi, prin care vizam schimbarea comportamentului de consum al statului prin achizitionarea de produse prietenoase cu mediul si nu numai. Dorim sa adoptam o strategie prin care, pe termen lung, sa promovam o productie durabila, a tehnologiilor curate. Vrem sa elaboram un Plan National pentru achizitiile publice verzi. Practic, incurajam statul sa cumpere acele produse prietenoase cu mediul. Proiectul pe care astazi il semnam va fi transformat ulterior intr-un act normativ, astfel incat sa incurajam atitudinea noua”, a afirmat ministrul Mediului.

Oficialul a mentionat, totodata, ca la nivelul ministerului de resort exista deja adoptate criterii eco in procesul de atribuire a unor contracte.

Avem in licitatie publica electronica achizitionarea de energie electrica, prin care am solicitat ca energia din surse regenerabile sa fie de 20% din total. De asemenea, avem in licitatie servicii si produse de curatenie biodegradabile, incurajand astfel toate acele companii care detin autorizatie de unitate protejata. Un alt exemplu de criteriu privind Achizitiile Publice Verzi este achizitionarea de combustibil pe carduri, apoi articole de birotica si papetarie realizate din materiale reciclate, servicii de telefonie mobila, prin care cel putin o statie de telefonie mobila sa fie alimentata cu energie din surse regenerabile. In plus, cel putin o masina din parcurile auto ale institutiilor publice sa fie electrica”, a explicat Rovana Plumb.

Statul chetuieste anual 20% din PIB pe achizitii publice

Costel Popa, presedintele Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Statul este cel mai mare achizitor din Romania. Anual cheltuieste 20% din PIB pentru achizitii publice. Daca macar 10% din aceste achizitii ar fi verzi, statul ar crea o piata de 10 miliarde de lei”, a declarat Costel Popa, presedintele Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Potrivit acestuia, conform tintelor asumate cu Uniunea Europeana, Romania trebuie sa aiba acoperit, in 2013, un procentaj de minimum 10% in Achizitii Publice Ecologice (APE) din totalul achizitiilor. De asemenea, din anul 2017, procentajul trebuie sa depaseasca 50% din total.

Avem nevoie de o lege pentru achizitiile verzi. Avem nevoie de tinte reale si cu amenzi pentru autoritati”, a subliniat Popa.

El a exemplificat faptu ca anual 10.000 de copaci ar putea fi salvati daca toate ministerele ar folosi hartie reciclata.

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice a semnat, joi, in prezenta premierului Victor Ponta, protocolul de colaborare referitor la achizitiile publice verzi, cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Evenimentul a fost organizat in contextul in care Ministerul Mediului sprijina campanii de informare, educare si constientizare a locuitorilor, inclusiv a autoritatilor privind avantajele sistemului de achizitii verzi.

Achizitiile publice verzi acopera zone, precum: cumpararea de computere si cladiri eficiente din punct de vedere energetic, echipament de birou facut din produse din lemn provenit din paduri administrate in mod durabil, hartie reciclabila, masini electrice, transport public ecologic, cantine cu alimente organice, electricitate care provine din surse de energie regenerabile si sisteme de aer conditionat, care sa corespunda solutiilor tehnice cele mai avansate pentru protectia mediului.

Potrivit datelor publicate in Ghidul privind achizitiile publice, autoritatile de stat din Europa sunt mari consumatoare in acest sector si cheltuie pentru asta aproximativ 16% din PIB, respectiv o suma echivalenta cu jumatate din PIB-ul Germaniei.

spot_img

Ultimele știri