Cercetătorii vor să elimine microplasticul cu ajutorul bacteriilor

Oamenii de știință din Hong Kong au descoperit că o bacterie poate fi folosită pentru crearea unei capcane naturale pentru microplastic, care poate fi apoi reciclat.

Bacteriile se grupează împreună în mod natural și se lipesc de suprafețe, formând astfel o substanță adezivă numită „biofilm”. Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Hong Kong vor să folosească această proprietate a bacteriilor și să creeze plase cu care să captureze microplasticul din apele poluate.

Într-un studiu, oamenii de știință din Hong Kong au creat un biofilm dintr-o bacterie numită Pseudomonas aeruginosa, capabilă să imobilizeze și să încorporeze microplasticele care plutesc în apă. Benzile astfel formate colectează microplasticul și îl fac să se scufunde în adâncul apei. Apoi, grație unui mecanism de capturare și eliberare, folosind o genă de dispersie a biofilmului, cercetătorii pot desprinde microplasticele din capcanele bacteriilor și le pot recicla.

„Aceasta este o aplicare inovativă și captivantă a ingineriei biofilmului pentru a rezolva criza poluării cu plastic”, a spus Joanna Sadler, cercetător la Universitatea din Edinburgh, care n-a fost implicată în studiu, pentru The Guardian. „Una dintre cele mai mari provocări pe care le ridică microplasticul este capturarea unor particule atât de mici astfel încât să poată fi distruse și eliminate din mediu. Liu (n.r. Sylvia Lang Liu, autoarea studiului) și colegii săi au găsit o soluție elegantă la această problemă, care are potențialul de a fi dezvoltată în viitor într-o tehnologie reală de tratare a apelor uzate.”

Concluziile studiului au fost prezentate la conferința anuală a Societății de Microbiologie, însă trebuie făcute mai multe teste. Metoda a fost analizată doar în laborator, dar nu în ocean sau în canalizare, iar bacteria folosită poartă de multe ori boli periculoase pentru oameni și probabil nu va putea fi folosită în proiecte la scară largă. Însă oamenii de știință sunt optimiști că metoda poate fi replicată pentru a găsi bacterii naturale care formează biofilm direct în canalizare sau în alte medii apoase.

O altă metodă pentru captarea microplasticului a fost găsită de un adolescent irlandez. Fionn Ferreira a adăugat ferofluide (cunoscute și sub denumirea de fluide magnetice), în apă, apoi a turnat peste o soluție care conținea multe microplastice. Atunci când microplasticele și ferofluidele s-au întâlnit, s-au unit. Apoi, tânărul a introdus un magnet care le-a atras pe cele două, lăsând apa curată. După aproape o mie de teste, metoda sa a eliminat în jur de 88% din microplatice.

spot_img

Ultimele știri