Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca lucrarile la microhidrocentrale (MHC), in special la cele care se afla in arii protejate, situri Natura 2000, se afla in atentia stricta a Ministerului Mediului.
“M-am deplasat personal acolo, am avut discutii cu autoritatile de mediu, cu ONG-urile si se vor face verificari la toate cele 46 de microhidrocentrale in constructie. Vom verifica daca se respecta prevederile legale si daca lucrarile de acolo aduc sau nu pagube biodiversitatii”, a declarat Laszlo Borbely pentru postul de televiziune ProTv.
Borbely a mai spus ca se vor lua masuri sa nu se mai sape in albia raurilor, activitati care pana acum, potrivit ONG-urilor de mediu, s-ar fi desfasurat, si ca siturile Natura 2000 nu trebuie modificate. In plus, ariile protejate din cadrul programului Natura 2000 se vor extinde cu 3%, potrivit declaratiilor lui Laszlo Borbely.
Ministerul Mediului si celelalte institutii responsabile analizeaza legislatia actuala si vor propune modificari ale acesteia, astfel incat amenajarea de MHC sa fie permisa “doar in zonele in care nu impieteaza asupra mediului”.
In acest moment, in Romania, exista 297 de proiecte care prevad construirea a 536 de microhidrocentrale care au primit acord de la Administratia Apelor, iar frenezia a cuprins, de asemenea, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.
„Distrugerea raurilor, in Romania, ridica o problema intregii Europe, deoarece unele dintre ele sunt inscrise in reteaua Natura 2000, care conserva patrimoniul biologic al continentului”, estimeaza Nicolae Galdean, decanul Facultatii de Stiinte Naturale de la Universitatea ecologica din Bucuresti, citat de AFP.
Mihaela Pavnutescu
Citeste si:
Microhidrocentralele devin problema majora pentru autoritatile de mediu din Romania
Statul roman inventariaza microhidrocentralele vechi si vrea sa le vanda la licitatie