Medici din întreaga lume cer acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice

Medici din întreaga lume cer acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice prin renunțarea la combustibilii fosili și accelerarea tranziției către energia regenerabilă, în contextul creșterii accelerate a numărului de pacienți afectați de poluare.

Mai mult de trei milioane de profesioniști din domeniul sănătății au prezentat o scrisoare deschisă și au cerut acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice pentru a proteja sănătatea comunităților.

,,Noi, medicii de familie, medicii și profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume, cerem liderilor lumii să întreprindă acțiuni urgente pentru a proteja sănătatea populațiilor globale de criza climatică„, se arată în scrisoarea deschisă.

Cele 39 de organizații semnatare din Canada, India, Europa, națiunile din Pacific și Marea Britanie afirmă că deja observă un impact semnificativ asupra sănătății umane cauzat de schimbările climatice. Semnatarii cer tuturor guvernelor să înceteze expansiunea oricărei noi infrastructuri și producții de combustibili fosili, să renunțe la combustibilii existenți, să elimine subvențiile și să investească în energie regenerabilă.

,,Dacă vrem să avem vreo șansă de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius și de a opri escaladarea crizei climatice asupra sănătății, trebuie să punem capăt proliferării combustibililor fosili„, se arată în scrisoare.

Scrisoarea vine în urma unor noi rapoarte care arată că Pământul a înregistrat cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 100.000 de ani, în timp ce dezastre naturale neobișnuite au afectat milioane de oameni, inclusiv incendii de vegetație fără precedent în Canada și Amazon, inundații neobișnuite în China, în regiunea mediteraneană și pe coasta de est a Australiei

Semnatarii le solicită guvernelor să decidă luarea unor măsuri urgente, în cadrul onferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP 28), care are loc în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie:

Dr. Maria Neira, Directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Departamentul de Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate, a numit schimbările climatice ,,potențial cea mai mare provocare de sănătate a secolului al XXI-lea„.

,,Criza climatică este o criză de sănătate, așa că trebuie să ne asigurăm că avem resursele necesare pentru a proteja oamenii noștri„, a declarat ea presei.

Despre  tinerii din Europa care sunt mai predispuși să renunțe la conducerea autovehiculelor și să aibă mai puțini copii pentru a salva planeta puteți citi aici.

Despre raportul Comisiei Europene care arată că UE  trebuie să reducă emisiile de carbon de trei ori mai rapid pentru a atinge obiectivele puteți citi aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri