COP28: Proiect pentru reducerea emisiilor asociate cu utilizarea sistemelor de climatizare

Un pact global intitulat „Angajamentul pentru Răcire Globală” va fi prezentat la Summitul COP28 de luna viitoare, stabilind obligații pentru țările participante de a reduce emisiile asociate cu utilizarea sistemelor de climatizare cu 68% până în 2050. 

Cu toate acestea, rămâne neclar câte țări vor adera la acest pact și dacă națiuni puternic poluante precum China și India, unde cererea pentru sisteme de aer condiționat crește rapid, vor fi implicate.

Astăzi, instalațiile de climatizare generează peste 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, conform datelor furnizate de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Aceste emisii sunt rezultatul consumului de electricitate necesar pentru funcționarea echipamentelor precum aerul condiționat și ventilatoarele, precum și datorită utilizării hidrofluorocarburilor în procesele de răcire și climatizare.

Aceste substanțe, deși au o durată de viață scurtă, sunt extrem de puternice în ceea ce privește impactul asupra încălzirii globale, depășind uneori efectele dioxidului de carbon.

Cu aproximativ 3,6 miliarde de echipamente de aer condiționat utilizate la nivel mondial, se prevede o creștere semnificativă a acestora până în 2050, având în vedere triplarea cererii globale de energie pentru climatizare.

Angajamentul pentru Răcire Globală” implică semnatarele să depună eforturi menite să reducă emisiile asociate cu aerul condiționat la nivel mondial cu cel puțin 68% până în 2050, raportat la nivelul din 2022.

Inițiatorii recunosc creșterea numărului de decese legate de căldură la nivel global și faptul că aproape 3 miliarde de oameni utilizează în prezent sisteme de climatizare ineficiente.

Ei propun extinderea accesului la astfel de sisteme, în timp ce reduc emisiile din acest sector prin utilizarea echipamentelor de aer condiționat mai eficiente, construcții care folosesc metode de răcire pasivă și limitarea utilizării hidrofluorocarburilor mai puternice.

La reuniunea din Dubai începând cu 30 noiembrie, negocierile privind schimbările climatice vor avea în vedere viitorul combustibililor fosili, promovarea energiilor regenerabile și finanțarea adaptării și tranziției energetice în țările aflate în curs de dezvoltare.

Citește și: Program global pentru reducerea emisiilor de CO2 din agricultură

spot_img

Ultimele știri