UE trebuie să reducă emisiile de carbon de trei ori mai rapid

UE trebuie să reducă emisiile de carbon de trei ori mai rapid pentru a atinge obiectivele, arată un raport al Comisiei Europene. Comisarul pentru climă afirmă că ritmul reducerilor trebuie să accelereze în domeniile construcțiilor, transportului și al agriculturii pentru a atinge ținta de 55% până în 2030.

În încercarea de a opri schimbările climatice, UE a promis să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030, față de nivelul din 1990. Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, a redus emisiile doar cu 32%, lăsând în urmă ,,lacune semnificative” pentru următorii șapte ani, conform State of the Energy Union Report 2023.

Conform noilor estimărilor Agenției Europene de Mediu, politicile actuale vor reduce emisiile până în 2030 cu doar 43%. Acest procent ar putea crește la 48% dacă sunt incluse politici care nu au fost încă implementate.

,,Pentru a atinge pe deplin aceste obiective, ritmul reducerilor de emisii trebuie să se accelereze„, a declarat Wopke Hoekstra, noul comisar pentru climă al UE.

Raportul Comisiei a lăudat eforturile de a renunța rapid la gazul rusesc în urma războiului din Ucraina, care a dus rapid la creșterea prețurilor la energie. UE a redus importurile de gaz rusesc de la 155 de miliarde de metri cubi în 2021 la 80 de miliarde de metri cubi în 2022 și la o estimare de 40-45 de miliarde de metri cubi în 2023.

UE a supervizat și o creștere semnificativă a tehnologiilor curate, cum ar fi turbinele eoliene și panourile solare, potrivit raportului, dar Comisia a avertizat că investițiile în energia regenerabilă trebuie să crească mult mai rapid decât în ultimul deceniu.

În medie, cota de energie regenerabilă în energia europeană a crescut cu 0,67 puncte procentuale în fiecare an, ajungând la 21,8% în 2021. Pentru a atinge obiectivul UE de 42,5% până la sfârșitul deceniului, ,,va fi necesară o creștere mult mai rapidă în anii următori„, se arată în raport.

,,În primul rând, sunt necesare reduceri semnificative ale emisiilor în domeniile construcțiilor și al transporturilor. Progresul în aceste sectoare a fost cel mult lent. În al doilea rând, sursa naturală de absorbție a carbonului trebuie să crească. În anumite locuri, sursa de absorbție a carbonului a devenit o sursă de emisii, ceea ce este îngrijorător. Și în al treilea rând, avem nevoie de progrese mult mai substanțiale în reducerea emisiilor din agricultură„, a spus Hoekstra.

Hoekstra, fost angajat al companiei petroliere Shell și al firmei de consultanță McKinsey, a afirmat, de asemenea, că subvențiile pentru combustibilii fosili sunt ,,neproductive” în tranziția către energia curată și le-a reamintit guvernelor naționale promisiunile lor de a renunța la aceste subvenții.

Mandatul Uniunii Europene la summitul climatic Cop28

La summitul climatic Cop28 din luna noiembrie, UE va susține eliminarea treptată a combustibililor fosili la nivel global și a anumitor subvenții.

,,În mandatul Cop28, toate statele membre au fost de acord că subvențiile pentru combustibilii fosili care nu abordează nici sărăcia energetică, nici tranziția corectă trebuie eliminate cât mai curând posibil„, a declarat Hoekstra.

Câteva guverne europene au tergiversat acțiunile privind combaterea schimbărilor climatice. Doar câteva state membre au respectat termenul limită al Comisiei pentru prezentarea planurilor, iar trei dintre cei mai mari poluatori – Germania, Franța și Polonia – nu au deocamdată planuri concrete.

Conform unui nou raport al Climate Action Network (CAN), politicile prezentate nu sunt suficiente pentru a opri creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Chiara Martinelli, directorul CAN Europe, a cerut guvernelor din UE să ,,se ridice la înălțimea provocării” în planurile lor de acțiune. ,,Acest raport evidențiază dramatic contrastul între cererea urgentă pentru acțiune climatică accelerată și progresul lent pe teren„, a punctat Chiara Martinelli.

Citește și:

Papa îndeamnă țările bogate să combată criza climatică

2023, cel mai cald an în primele nouă luni, se apropie de atingerea pragului critic de 1,5 grade Celsius

spot_img

Ultimele știri