Masinile vechi pornesc pe ultimul drum

Ministerul Mediului si Padurilor lanseaza o noua sesiune a Programului Rabla, a doua din acest an.

In cadrul noii sesiuni, maine incepe repartizarea catre colectori a 15.000 de tichete, pentru scoaterea din uz a 15.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.

Pentru aceasta sesiune a Programului, Administratia Fondului pentru Mediu a prevazut un buget de 57 milioane lei.

Incepand de maine, persoanele fizice care detin masini mai vechi de 10 ani se pot adresa firmelor colectoare, in vederea casarii acestor autoturisme. In paralel se deruleaza si sesiunea pentru persoanele juridice, care se afla, in perioada 23 aprilie – 31 august, in etapa de depunere a dosarelor.

Suplimentarea numarului de tichete din Programul Rabla pe anul 2012 fusese anuntata de ministrul Mediului, Rovana Plumb, inca de la mijlocul lunii iunie. “Nu ne putem angaja cu mai mult de 30.000, dar in doua etape”, a precizat, la acel moment, Rovana Plumb. Dupa suplimentarea care incepe maine, legata de intrarea in vigoare a 15.000 de tichete, ar urma sa fie emise alte 15.000 de tichete, dar acest lucru se va produce abia la rectificarea bugetara pe anul 2012.

Un tichet valoreaza 3800 de lei

Ca si in anii 2010 si 2011, cuantumul primei de casare pentru un automobil este 3800 de lei. Pentru achizitionarea unei masini noi, o persoana poate utiliza cel mult trei tichete valorice.

Anul trecut, prin Programul Rabla au fost casate 25.964 autoturisme mai vechi de 10 ani. In anul 2012, in cadrul primei sesiuni a programului, cu ajutorul tichetelor au fost achizitionate 8.006 masini noi, dintre care 3.661 de fabricatie romaneasca.

Persoanele fizice care doresc sa beneficieze de Programul Rabla trebuie sa prezinte, impreuna cu automobilul vechi, o serie de documente: actul de identitate, certificatul de inmatriculare a autovehiculului uzat si cartea de identitate a autovehiculului uzat.

De asemenea, sunt necesare un act doveditor eliberat de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competent teritorial, in cazul in care din certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezulta anul fabricatiei, anul primei inmatriculari in România si categoria autovehiculului uzat, precum si certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale pentru proprietarul masinii vechi.

Mihai Diac

Foto: www.classiccarsrotting.com/

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

30.000 de tichete suplimentare pentru Rabla

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri