Trei noi proiecte de energie au primit fonduri

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a acordat, prin contracte, unui numar de trei beneficiari finantare nerambursabila pentru proiecte de energie, in valoare totala de 89,6 milioane de lei.

Este vorba de finantarea proiectelor care vizeaza infrastructura de energie electrica si valorificarea energiei geotermale si e gaze naturale ale companiilor Salrom, Tymbark Maspex si a municipiului Oradea.

Proiect pentru eficienta energetica la Salrom

Astfel, proiectul “Cresterea eficientei energetice la nivelul instalatiei de preparare”, al carui beneficiar este SNS Salrom, are o valoare totala de 18 milioane lei.

Obiectivul specific al proiectului il constituie realizarea de investitii in echipamente tehnologice si functionale superioare din punct de vedere energetic si tehnologic celor existente in prezent.

Astfel, va fi posibila reducerea consumului de energie cu aproximativ 40-50% prin utilizarea procedeului de recompresie mecanica a vaporilor in procesul tehnologic de la salina Cacica.

Extinderea retelei de energie a Tymbark

Tymbark Maspex Romania (Valenii de Munte) este un alt beneficiar caruia ii va fi acordata finantare pentru proiectul “Extinderea retelei de distributie a energiei electrice – Spor de putere”, in valoare totala 6,7 milioane lei.

Investitia in extinderea retelei de distributie a energiei electrice 20 kV a SC Tymbark Maspex SRL Valenii de Munte are drept obiectiv general crearea unei infrastructuri energetice necesare pentru alimentarea cu energie electrica a noilor activitati economice ce vor fi dezvoltate in cadul platformei industriale a acestei companii.

In acest fel se urmareste cresterea securitatii furnizarii alimentarii cu energie electrica si cresterea eficientei enegetice la nivelul platformei industriale Tymbark Maspex SRL Valenii de Munte.

Oradea vrea sa valorifice energia geotermala

Municipiul Oradea va fi beneficarul unei finantari pentru proiectul “Valorificarea energiei geotermale in ascociatie cu pompe de caldura si gaze naturale, pentru producerea agentului termic de incalzire si preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufarul I– Oradea”, in valoare totala de 64,7 milioane lei.

Scopul acestui proiect consta in inlocuirea energiei termice provenite din carbune pentru prepararea agentului termic incalzire si apa calda de consum cu energie geotermala provenita de la forajele de adancime.

Totodata se va construi o statie termica geotermala echipata cu schimbatoare de caldura in placi, pompe de caldura si boilere pe gaz, se va inlocui actuala retea de transport agent primar si apa geotermala cu o retea noua.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri