Lupta in Gorj: Un deal din Dragotesti a plecat la vale

Localnicii de la marginea comunei Dragotesti vad cum, zi de zi, un deal din apropiere inainteaza, riscand sa le inghita casele. Oamenii dau vina pe minerit, acuzand faptul ca alunecarile s-au produs din cauza lucrarilor din zona.

Cateva familii din comuna Dragotesti sunt in pericol de a fi inghitite de pamant, dupa ce un deal a luat-o la vale, din cauza lucrarilor miniere din zona. Pamantul se apropie tot mai mult de casele oamenilor, din cauza unor galerii subterane ce s-au surpat. Localnicii spun ca dealul a distrus gradini si garduri, oamenii adapostindu-si animalele, care riscau sa fie inghitite de valul de pamant, odata cu cotetele in care erau tinute. De culturi nici nu mai poate fi vorba: “Aveam aici vita de vie, pomi fructiferi, aici puneam porumb. Acum am ramas cu trei pruni, din 300. De 10 ani, eu nu mai pot sa folosesc terenul asta. Dar nu a fost niciodata atat de aproape ca acuma”, spune barbatul. Aproximativ 10 proprietati au fost afectate de miscarile tectonice. Ion Lupulescu a pierdut deja o casa, care s-a darmat din cauza lucrarilor din minerit. Pensionarul si-a construit cu greu o noua locuinta, insa si aceasta risca acum sa cada prada alunecarilor de teren: “A cazut odata dealu’ cu 25 de metri, erau galerii de mina. S-au scos de-aici vagoane de carbune, le-au dus in tara. Cand au inchis minele, nu au canalizat apa. Casa mea s-a darmat, din cauza bucniturilor de la mina si am facut alta. Acu’ mi-e frica sa nu vina peste mine pamantu’ asta”, spune batranul.

Localnicii spun ca, de ani de zile, primesc numai promisiuni: “Sunt promisiuni de ani de zile, sunt proiecte facute, spun dumnealor, dar cand le fac? Cand om ajunge sub pamant? Cand o ajunge pamantul peste casa de ce mai vin?”, spune unul dintre cei afectati.

“Au depozitat in mai mult steril decat trebuia”

Autoritatile locale din Dragotesti si reprezentantii Exploatarii Miniere de Cariera (EMC) Jilt paseaza responsabilitatea, de la o institutie la alta, atunci cand vine vorba de a lua masuri: “Cei de la minerit au depozitat in mai mult steril, in asa fel incat a trecut peste cota dealului si asta a impins pamantul spre sat”, sustine viceprimarul Alexandru Pasarescu.

Conducerea Exploatarii Miniere de Cariera Jilt spune ca responsabilitatea lucrarilor de protectie, in cazul minelor inchise, apartine societatii Conversmin, care trebuie sa realizeze un zid de protectie in zona. Directorul Ion Paraschivu neaga, insa, ca in zona s-ar fi depasit limitele de depozitare a sterilului. Acesta recunoaste, insa, ca vina apartine mineritului, care nu a respectat normele de protectie privind inchiderea de mine: “Problemele sunt de la lucrarile miniere de subteran EMC Jilt, in halda Bohorelu, nu a depasit cota de proiect privind haldarea, chiar s-a depus cu o treapta mai jos decat era proiectul. Acolo s-au bagat cu galeriile subterane pe sub deal si s-a prabusit pamantul. Zona este in atentia firmei Conversmin, care si-a proiectat lucrari de remediere, acolo”, sustine directorul.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri