Teoretic, de la 1 ianuarie 2009, pentru orice punguta platesti. Ca este 0,2 lei, ca este 0,5 lei, 1 leu sau chiar mai mult, trebuie platita orice sacosa care nu este dintr-un material biodegradabil. Practic, de legea asta se pare ca nu prea s-a auzit prin piete sau prin unele magazine de cartier din orasul nostru.
In pietele targujiene, comerciantii inca obisnuiesc sa ofere consumatorilor pungi de plastic si nu uita sa mentioneze ca “sunt din partea casei”. Cei care stiu despre existenta legii, nu o aplica, de teama sa nu-si piarda clientii. „Nu domnisoara, merele astea le puteti lua chiar cu punguta asta. Fiecarui cumparator, care vine la mine, ii dau marfa in punga. Cum sa va mai cer si bani pentru punga, nu ar fi pacat?”, se intreaba vanzatorul Ionut Anghel. Altii spun ca nu sunt suficient de bine informati si se declara nemultumiti ca nu-si pot rasplati clientul. “Celor care cumpara un kilogram de mere le punem noi la dispozitia o punguta din asta mai mica. Consideram ca este un gest frumos, dar o sa ma informez mai bine si daca legea interzice, o sa ma conformez”, a specificat Mariana F.
Buticurile si farmaciile taxeaza preferential
Numarul buticurilor din cartier, care dau in continuare pungi de plastic pe gratis, intrece orice asteptari. Lucratorii comerciali, care nu stiu mare lucru despre lege si nici despre intentiile patronului, ofera cu amabilitate clientilor pungi albastre, portocalii sau transparente pe gratis si spun ca treaba asta cu pungile eco nu ii priveste. In magazinele din zona Pietei Centrale, situatia nu este cu mult diferita. Atata doar ca vanzatorii stiu foarte bine de ecotaxa, dar nu o aplica toti. „Ei haideti, acum o sa ma targuiesc cu cumparatorul pentru o punguta din asta? I-o dau fara bani, asa este obisnuit. Apoi o sa ma intrebe de ce i-am luat mai mult de data asta”, ne explica vanzatoarea Oana V. Pe pungile mai mari, intreprinzatorii percep cate 0,5 sau 1 leu. La fel se intampla si in unele farmacii din municipiul nostru, unde medicamentele sunt vandute in binecunoscutele pungi de plastic. “Avem si pungi de hartie, dar sunt prea mici pentru ce a cumparat domnul. Urmeaza sa primim ambalajul corespunzator, dar nu stiu cand”, a mentionat farmacista Violeta S.
In februarie se trece la sanctiuni
Ordonanta Guvernului nr. 25/2008 prevede introducerea, incepand cu 1 ianuarie 2009, a unei taxe in valoare de 0,2 lei, pentru fiecare punga de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile. Ecotaxa este incasata de la operatorii economici, care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere, si directionata catre Fondul de Mediu. „Introducerea unei taxe, denumita Ecotaxa, are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile”, se arata in nota de fundamentare a OG nr. 25/2008. Potrivit comisarilor Garzii de Mediu Gorj, pana acum, cel mai bine s-au conformat acestei reglementari supermarketurile targujiene. Daca in unele centre, anul trecut se ofereau chiar si cinci pungi gratuite mici, anul acesta se plateste pentru ele. "In cursul lunii ianuarie, Garda de Mediu a demarat o actiune de prevenire, prin informari si avertizari, deoarece sunt foarte multi agenti economici mici, care trebuie ajutati sa se conformeze noii reglementari privind pungile reutilizabile", a declarat Ovidiu Ilie, comisarul sef al garzii. Insa, incepand cu aceasta luna, comisarii Garzii de Mediu vor incepe sa dea amenzi agentilor economici care nu au afisat la loc vizibil informatii despre ecotaxa de 20 bani, ce trebuie platita pentru fiecare punga de plastic comercializata, dar si celor care nu au transmis catre Administratia Fondului de Mediu date privind cantitatea de pungi distribuite, ultima zi pentru transmiterea acestora fiind 25 februarie 2009. "Amenzile pentru neconformarea la prevederile Ordonantei 25/2008 sunt intre 2.000 si 2.500 lei", a mai spus reprezentantul Garzii de Mediu.