Proiectele de investitii in parcuri eoliene din Dobrogea vor fi amanate sau vor functiona cu restrictii din cauza lipsei de fonduri pentru realizarea racordarilor la retea, a afirmat astazi directorul de dezvoltare a retelei electrice din Transelectrica, Dan Preotescu.
Prezent la o conferinta organizata de revista Business Review, Preotescu a spus ca Transelectrica (TEL) a programat, pentru urmatorii cinci-sase ani, in zona Dobrogei, aproximativ 250 milioane euro. Banii sunt destinati constructiei a opt statii de transformare si a liniilor electrice care vor conecta la sistemul national o capacitate de pana la 4.000 MW instalati in centrale eoliene.
Potrivit directorului societatii, pentru racordarea la retea a celor aproximativ 4.000 MW eolieni, Transelectrica va acoperi tot necesarul de investitii, dar acestea vor fi realizate pe perioade mai mari de timp, ceea ce ar putea duce la situatia in care centralele eoliene sa fi construite mai tarziu decat au fost programate. ”Vom face aceste conexiuni la retea a parcurilor eoliene, dar pe o perioada mai lunga. Deci, daca parcurile eoliene se vor face, unele fie se vor amana, fie li se vor pune restrictii de functionare”, a explicat Preotescu.
Criza la Transelectrica
Situatia companiei Transelectrica s-a agravat in ultima vreme, potrivit directorului de dezvoltare a retelei electrice, pe fondul modificarilor conditiilor de finantare.
”Din punctul de vedere al finantarii stam rau de tot. Actualele conditii de creditare s-au schimbat foarte mult. Transelectrica, din pacate, nu este proprietarul instalatiilor sale, care sunt ale statului, deci asta ne reduce capacitatea obtinerii creditelor. Mai sunt si tarifele, care sunt reglementate”, a afirmat Preotescu. El a apreciat ca societatea poate acoperi in prezent doar un nivel minimal de investitii, utilizand fonduri europene.
Pe de alta parte, Doina Visa, Senior operations officer din Banca Mondiala, a apreciat ca institutia bancara are finantari de un miliard de euro pentru regiunea Balcanilor, sume din care doar Hidroelectrica a atras fonduri pentru investitii.
Transelectrica avea la finele anului trecut datorii totale de 1,94 miliarde de lei (459 milioane de euro), conform situatiilor financiare consolidate. Compania este controlata de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, care detine 73,6% din titluri, in timp ce Fondul Proprietatea are 13,5% din capital.