Un grup de cercetători de la Universitatea din Maryland, SUA au obținut un material din lemn care izolează termic mai bine ca polistirenul și vata de sticlă, este biodegradabil și non-toxic.
Echipa de cercetători a obținut materialul prin eliminarea a două componente naturale din lemn, lignina și hemiceluloza. Fără ele, lemnul își pierde din proprietățile de conductivitate termică și devine alb, reflectând lumina în loc să o absoarbă.
Microcanalele care permit sevei să circule de la rădăcini la frunze funcționează ca niște mici bariere izolatoare umplute cu aer, conducând căldura longitudinal, dar nu și în lateral.
Izolație termică superioară
Lemnul modificat, numit „nanowood”, costă mai puțin, este mai rezistent și izolează termic mai bine decât majoritatea materialelor din fibră de sticlă sau polistiren folosite în prezent în construcții. Cercetătorii estimează că ar putea fi vândut pentru 7.44 dolari pe metru pătrat.
Materialul este biodegradabil și nu este toxic, spre deosebire de izolațiile din vată de sticlă, care irită plămânii muncitorilor. Implementat la scară largă, ar putea permite o reducere importantă a amprentei de carbon provenite de la clădiri.
Liangbing Hu, coordonator al proiectului, a explicat că descoperirea ar putea fi foarte utilă în domeniul construcțiilor.
„Programul meu de cercetare experimentează cu nanotehnologia naturii pe care o vedem în lemn. Reinventăm moduri de a folosi lemnul care ar putea fi utile în construcția caselor eficiente din punct de vedere energetic și prietenoase cu mediul înconjurător.”
Acum doi ani, Hu și echipa sa au dezvoltat un material dens și rezistent, transparent, care ar putea fi folosit ca substitut pentru sticlă.