Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: particule de microplastic găsite în 93% din apa îmbuteliată de marile companii

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) va verifica potențialele riscuri ale plasticului din apa potabilă, după ce un nou studiu a descoperit că majoritatea apei îmbuteliate testate conține particule de microplastic.

apa imbuteliata microplastice
© Steven Depolo

La comanda grupului jurnalistic Orb Media, oamenii de știință de la State University of New York din Fredonia au analizat 259 sticle de apă din nouă țări, provenind de la 11 branduri diferite.

Rezultatele arată o medie de 325 particule de plastic pentru fiecare litru de apă vândut. Sticlele analizate sunt vândute în SUA, China, India, Brazilia, Mexic, Indonezia, Liban, Kenya și Thailanda. Doar 17 din cele 259 sticle testate nu conțineau microplastice.

Cel mai des întâlnit tip de plastic a fost polipropilena, material folosit pentru fabricarea capacelor de sticlă. Cercetătorii au găsit de două ori mai multe microplastice în apa îmbuteliată decât în apa potabilă pe care au testat-o într-un studiu precedent.

Brandurile testate sunt: Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) și Wahaha (Hangzhou Wahaha Group).

Green Report Shop Produse ECO

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat pentru The Guardian că deși nu există încă dovezi legate de impactul microplasticelor asupra sănătății umane, acestea sunt o problemă și va fi necesară o evaluare mai amănunțită a riscurilor.

Un alt studiu publicat recent de organizația Story of Stuff a examinat 19 branduri de apă îmbuteliată din SUA și a găsit în medie 58.6 fibre de plastic per litru.

Cercetătorii cred că microplasticele intră în apă pe mai multe căi. Fiind purtate prin aer, microplasticele pot ajunge în apă din interiorul fabricii, chiar și din hainele muncitorilor.

Poluarea cu microplastice este o problemă globală care afectează oceanele, viața marină și lanțul alimentar, contaminând chiar și ținuturi nelocuite cum ar fi zona arctică.

spot_img

Ultimele știri