Cei care folosesc zi de zi sau ocazional trotineta electrică drept mijloc de transport trebuie să fie atenți la legislația în vigoare pentru acest tip de mijloc de transport. De la obligativitatea de a purta cască, până la locurile unde ai voie să mergi cu aceasta și vârsta minimă legală de care poți circula cu un astfel de mijloc de transport, iată care este legislația în vigoare pentru trotinete electrice și la ce să fii atent pe stradă.
Reguli privind circulația trotinetelor electrice
Trotineta electrică este un vehicul cu două sau trei roți, echipat cu un motor electric și care atinge o viteză între 6 și 25 km/h. Nu necesită înmatriculare sau înregistrare. Este obligatoriu să fie dotată cu frână, claxon, lumini (albă sau galbenă în față, roșie în spate), cel puțin un „ochi de pisică” și elemente reflectorizante – fluorescente pe roți.
Definiția conform legii:
- „trotineta electrică – vehiculul cu două sau trei roți și ghidon,
- utilizat pentru transportul unei singure persoane,
- care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu un loc șezând pentru conducător,
- al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roți, respectiv la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roți,
- a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h
- și care este echipat cu motor electric;
punctul de ședere de referință are înțelesul prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013”.
OUG 13/2020 și HG nr. 2075/2021 sunt legile care stabilesc regulile pentru circulația pe drumul public cu trotineta electrică. Trotineta electrică se poate conduce fără să ai nevoie de permis. Este valabil și pentru biciclete electrice sau alte vehicule electrice care nu depășesc viteza de 25 de km/h.
Cei care care folosesc astfel de tipuri de mijloace de transport trebuie să dețină asupra lor actul de identitate.
Pentru a conduce o trotinetă electrică trebuie să ai:
- vârsta minima de 16 ani;
- cască de protecție – obligatoriu;
- handsfree, dacă folosești telefonul mobil.
Atenție! Pe trotineta electrică nu ai voie să transporți pasageri. Aceasta este prevăzută pentru o singură persoană!

„Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepţia trotinetelor închiriate.
Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor.
În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislaţia rutieră”, conform unui proiect de lege lucrat de comisia juridică a Camerei Deputaților și aprobat în 2023.
Reguli de circulație pentru trotineta electrică
Cei care merg frecvent cu trotineta electrică trebuie să știe care sunt regulile:
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.
Pe autostrăzi este interzisă circulația bicicletelor, trotinetelor electrice și mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.
Vârsta minimă legală de la care poți conduce o trotinetă electrică este de 16 ani.
Cât despre circulația cu trotineta electrică, trebuie să știi că:
- nu ai voie să mergi pe trotuar;
- unde nu există pistă, va trebui să mergi pe strada care permite o viteză de maximum 50 de km/h;
- ambele mâini trebuie ținute pe ghidon;
- la schimbarea direcției de mers, trebuie să te dai jos și să semnalizezi cu brațul întins;
- se circulă pe un singur rând;
- noaptea, trebuie să ai haine cu benzi fluorescent-reflectorizante;
- nu ai voie să conduci pe autostrăzi.

RCA obligatorie pentru trotinete electrice
Persoanele fizice și firmele care dețin trotinete și biciclete electrice cu o viteză maximă mai mare de 25 de kilometri pe oră vor fi obligate să le asigure RCA, conform unui proiect de lege adoptat recent de Guvern la finalul anului 2023.
Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Noua reglementare vine în urma implementării unei directive europene, care aduce modificări semnificative legislației naționale privind asigurările RCA. Printre aceste modificări se numără și redefinirea noțiunii de „vehicul”, astfel încât trotinetele electrice, bicicletele electrice și alte vehicule, care nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, vor trebui obligatoriu asigurate RCA.
„Există însă şi exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege, şi anume nu va mai exista obligativitatea asigurării RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă.
De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.
O altă excepţie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv a curselor şi competiţiilor, dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dispoziţie o garanţie alternativă care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidenţa unui RCA classic”, a precizat Mihai Constantin.
Totuși, nu toate trotinetele sau bicicletele electrice au nevoie de RCA, ci doar cele care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 de km/h sau cele care au o masă proprie mai mare de 25 de kg și o viteză maximă constructivă de 14 km/h.

De asemenea, în proiectul de lege, termenul de vechiul a fost redefinit în acest fel:
- a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau
- b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;
- c) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a) sau b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată;
- d) tramvai”.
Proiectul de lege prevede, de asemenea, stabilirea unor limite minime de răspundere care trebuie acoperite prin asigurarea RCA, în conformitate cu reglementările europene, respectiv:
- pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei;
- pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse de unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește la un nivel de 31.926.210 lei.
Statistici îngrijorătoare
Un raport al Poliției Române din ultimii ani arată cum numărul de accidente rutiere în care au fost implicate trotinetele electrice au crescut alarmant.
În 2020, la nivel național, au fost înregistrate 520 de accidente cu trotinetiști (137 de persoane rănite grav și 6 decedate) și 4.852 de accidente cu bicicliști (879 de persoane rănite grav și 197 decedate).
În 240 dintre aceste accidente, minori au fost vinovați pentru accidentele cu trotinete, iar 836 de minori au fost implicați în accidentele cu biciclete.
În 2021, numărul accidentelor cu trotinetiști a crescut la 1.221 (124 de persoane rănite grav și 12 decedate), iar accidentele cu bicicliști au ajuns la 3.920 (457 de persoane rănite grav și 156 decedate).
În acest an, 240 de minori au fost vinovați de accidente cu trotinete, iar 543 de minori au fost implicați în accidente cu biciclete.
În 2022, accidentele cu trotinetiști au ajuns la 2.218 (268 de persoane rănite grav și 13 decedate), iar cele cu bicicliști la 4.334 (480 de persoane rănite grav și 164 decedate). În acest an, 962 de minori au fost vinovați de accidente cu trotinete, iar 784 de minori au fost implicați în accidente cu biciclete.
În primele 10 luni ale anului 2023, au fost înregistrate 1.865 de accidente cu trotinetiști (224 de persoane rănite grav și 10 decedate) și 3.685 de accidente cu bicicliști (389 de persoane rănite grav și 123 decedate). În această perioadă, 749 de minori au fost vinovați de accidente cu trotinete, iar 766 de minori au fost implicați în accidente cu biciclete.
Din 30 iunie 2021 până în 30 iunie 2024 au fost doar în București 187 de accidente majore, soldate cu 184 de răniți grav și 3 morți. În toate aceste accidente au fost implicate trotinetele electrice, conform defapt.ro.
Legislația în vigoare pentru trotinetele electrice vine pentru a preveni astfel de accidente și pentru a atrage atenția utilizatorilor la pericolele la care se expun dacă nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice.