Cu toate ca Legea Picnicului a fost adoptata, procesul de implementare va dura mult, pentru ca presupune schimbarea unei mentalitati, a unui stil de viata, astfel incat putem spune ca greul abia acum urmeaza, a declarat intr-o emisiune televizata Corneliu Belciug, director de programe al Asociatiei Green Revolution, initiatorul proiectului de act normativ.
Acesta a spus ca, deocamdata, legea nu este perceputa ca o reglementare legata de mediu, ci cu una atribuita problemelor de educatie.
Vezi aici dezbaterea pe tema Legii Picnicului.
”Suntem abia la jumatate de drum. In prima faza trebuie sa se deruleze campanii de constientizare a legii, destinate atat autoritatilor cat si locuitorilor. Incercam sa le explicam oamenilor ca nu le ingradim drepturile, ci ca intram in normalitate, ca abuzul asupra naturii nu este un drept constitutional si ca incercam sa cream o infrastructura speciala destinata acestor activitati. Acest lucru o sa dureze cativa ani de zile. Este o lege care devine utilia doar acolo unde nu exista sapte ani de acasa. In cazul unui om civilizat, nu este nevoie sa stie de existenta unei astfel de legi. Dar acolo unde cei sapte ani de acasa au fost facultativi, trebuie sa avem reglementari. Astfel, nu este o lege care se adreseaza oamenilor civilizati, ci persoanelor care nu inteleg ca padurea, raurile sau lacurile nu sunt gropile noastre de gunoi”, a subliniat Belciug.
Mici afaceri si locuri de munca
La randul sau, Monica Tatoiu, unul dintre sustinatorii Legii Picnicului, a spus ca actul normativ ar putea duce la crearea de noi locuri de munca si mici afaceri.
„Banii necesari investitiilor in amenajarea acestor zone ar trebui sa provina din amenzi acordate exact pentru desfasurarea neconforma a acestor activitati. Sanctiunile trebuie sa fie dure, trebuie sa se mearga pana la interzicerea unor anumite drepturi constitutionale celui care a gresit. Traind intr-o comunitate unde nu se respecta dreptul celuilalt, se nasc conflicte. Trebuie sa ne gandim ca Legea ar putea crea locuri de munca si mici afaceri”, a afirmat omul de afaceri.
ONG-urile ar trebui sa se implice
Invitat in emisiune, Valerian Solovastru, directorul Romsilva, a spus ca banii proveniti din sanctionarea celor care nu respecta legea in cauza, ar trebui sa se intoarca in investitiile destinate amenajarilor zonelor de picnic.
„Cel putin o parte din sanctiunile acordate in baza acestei legi ar trebui sa se intoarca pentru continuarea investitiilor in acest proiect. In unele zone exista astfel de spatii amenajate, cum ar fi Bucovina sau Valea Prahovei, unde autoritatile au fost preocuparare de acest aspect. Legea vine cu o serie de obligatii suplimentare atat pentru cetateni cat si pentru autoritati. Spatiile amenajate nu vor fi facute in fondul forestier, pentru ca acesta are alte destinatii. Cel mai probabil, banii destinati acestor proiecte vor proveni din vanzarea de lemn”, a precizat reprezentantul institutiei silvice.
Acesta a adaugat ca ONG-urile ar trebui sa se implice activ in sprijinirea acestui proiect.
„ONG-urile trebuie sa se implice activ in acest proiect, ar trebui chiar sa asiste pe teren angajatii autoritatilor care merg sa dea sanctiuni. Asta pentru ca numai anul trecut am avut 70 de cazuri in care personalul silvic al Romsilva a fost agresat in cazul interventiilor”, a mentionat Solovastru.
Sanctiuni, din 2013
Reprezentantul Green Revolution a adaugat ca, desi legea va intra in vigoare anul acesta, autoritatile vor aplica santiunile prevazute abia din 2013, intrucat intai trebuie create zonele de picnic.
“Rolul Legii Picnicului nu este de a da amenzi, ci de a civiliza oamenii, de a-i determina sa respecte natura. Mai intai trebuie sa creezi conditii si abia apoi sa sanctionezi nerespectarea lor. In acest context, le-am cerut colegilor mei din tara sa discute cu primarii si sa le recomande sa repartizeze bani, in bugetul anului 2013, pentru amenajarea zonelor de picnic", a declarat recent secretarul de stat Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu.
400 de tone de deseuri
Belciug a mai spus ca locurile destinate picnicului vor fi semnalizate.
„Practic, legea transmite autoritatilor responsabilitatea administrarii acestei activitati, de care pana acum nu raspundea nimeni. Zonele de picnic vor fi marcate. Legea este astfel structurata incat sa poata fi foarte simplu de inteles. Aceste zone de picnic vor fi amenajate in perimetre cu afluenta publica consacrata, asa cum este explicat clar in lege. Trebuie sa se inteleaga ca legea nu se adreseaza, de exemplu, iubitorului de natura care urca pe munte. Peste 10 ani, iesirea la iarba verde in locurile special amenajate va fi privita ca un act de normalitate”, a spus directorul de programe.
Acesta a explicat ca, potrivit autoritatilor implicate, anul trecut au fost colectate din padurile de pe teritoriul Romaniei peste 400 de tone de deseuri.
Citeste si:
Exclusiv G.R.: Amenzi din 2013 pentru Legea Picnicului
Legea picnicului, sustinuta de deputati prin proiectul Green Politics
Legea Picnicului, stirea de mediu a zilei
Bloggeri pentru Legea Picnicului
Foto: corbis.com