Legea Picnicului a fost promulgata

Presedintele Traian Basescu a promulgat astazi Legea privind desfasurarea activitatii de picnic, initiata de Asociatia Green Revolution, care vizeaza amenajarea de spatii special destinate acestei activitati.

Legea a fost adoptata pe 21 februarie de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala. Principala prevedere a noului act normativ este interzicerea organizarii picnicurilor in alte zone decat cele special amenajate, dotate cu facilitati si utilitati.

Consulta Legea Picnicului aici.

Nerespectarea prevederilor aduse de noua lege impune si amenzi de pana la 5.000 de lei.

Potrivit legii, vor fi amenajate pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilitati si facilitati pentru aceasta activitate si in care aprinderea focului este permisa.

Aceste zone vor fi indicate in parcuri si in zonele limitrofe ale padurilor situate in intravilanul localitatilor.

Persoanele care vor merge la picnic nu vor avea voie sa spele obiectele folosite la aceasta activitate in apele din vecinatatea zonei speciale amenajate, nu vor avea voie sa hranească animalele salbatice, sa distruga plantele, sa posteze semne sau mesaje.

De asemenea, participanii la picnic vor trebui sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate, sa aprinda focul doar în locurile indicate si sa-l supravegheze permanent.

Totodata, persoanele care fac picnic vor trebui sa lase locul curat si nealterat, sa nu arunce tigari sau chibrituri aprinse in alte locuri decat cele special amenajate, si sa respecte bunele moravuri.

Nerespectarea prevederilor acestei legi se va pedepsi cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.

Proiectul defineste picnicul ca "orice activitate de recreere desfasurata in zone de afluenta publica consacrate pe domeniul public sau privat al statului si/sau al unitatilor administrativ- teritoriale de una sau mai multe persoane si care presupune consumul de bauturi si/sau alimente precum si după caz aprinderea sau nu a focului".

“Ne bucuram ca in sfarsit Legea Picnicului a fost promulgata. Este o lege la care noi am muncit patru ani. Este o lege curata pentru o tara murdara, o lege care ne va permite tuturor sa ne bucuram de natura si sa o lasam curata si nepoluata celor care vor veni dupa noi", a declarat, pentru Green Report, Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Societatea civila trebuie sa monitorizeze respectarea legii

Parlamentarii care au sustinut initiativa lansata de Asociatia Green Revolution si-au exprimat satisfactia fata de promulgarea noii legi. "Sunt foarte fericit. A trecut o lege cu o tematica destul de complicata, foarte discutata. De acum incolo, tema aceasta este clarificata. Administratiile locale trebuie sa-si faca datoria", a declarat, pentru Green Report, deputatul UDMR Attila Korodi. In opinia acestuia, si societatea civila va avea rolul ei, acela de a intreprinde actiuni de monitorizare pentru verificarea modului cum se respecta Legea Picnicului. "In zonele foarte poluate, cum ar fi Valea Prahovei, zona din jurul Bucurestiului sau cele din jurul marilor orase, va trebui sa se aplice amenzi", considera deputatul Attila Korodi.

La randul sau, deputatul Sulfina Barbu considera ca "promulgarea Legii picnicului a venit la momentul potrivit pentru ca odata cu venirea primaverii se deschide si sezonul de iesit la iarba verde. Si pentru a putea proteja mediul inconjurator, avem nevoie de acest instrument legislativ care stabileste conditii clare pentru toata lumea atunci cand facem un picnic". Pe de alta parte, "odata cu promulgarea Legii Picnicului, este foarte importanta implicarea autoritatilor locale in aplicarea acestei legi. Este necesar ca legea sa fie foarte bine cunoscuta de catre primari, pentru a amenaja locurile de picnic asa cum prevede legea. Conteaza insa ca si cetatenii sa cunoasca bine legea pentru a sti ce sanctiuni risca atunci cand ii incalca normele.
De aceea vom demara o campanie de informare impreuna cu organizatiile de mediu, pentru a face aceasta lege cunoscuta si respectata", a explicat doamna Sulfina Barbu pentru Green Report.

"Legea Picnicului este in primul rand o dovada de responsabilitate din partea noastra. Atunci cand mergem la iarba verde trebuie sa fim constienti ca avem responsabilitatea de a proteja natura din jurul nostru. In al doilea rand, aceasta lege este un indemn la solidaritate, pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa aiba grija ce lasa in urma atunci cand merge la picnic, astel incat si ceilalti sa se poata bucura mai apoi de iarba verde si de aerul curat", a declarat, pentru Green Report, Carmen Moldovan, deputat PSD.

Ultima etapa care mai trebuie indeplinita pentru intrarea in vigoare a noului act normativ este publicarea Legii Picnicului in Monitorul Oficial.

Gabriel Botezatu

Mihai Diac

Citeste si:

Legea Picnicului, stirea de mediu a zilei

Sustinatorii Legii Picnicului

Legea Picnicului – greul abia acum incepe

Bloggeri pentru Legea Picnicului

Oprescu: 1 Mai, cu zone de picnic
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri