Un proiect de lege ar fi permis sacrificarea animalelor „în surplus” din grădinile zoologice. A fost retras în urma presiunii publice

Doi parlamentari PNL au depus un proiect de lege care ar fi permis sacrificarea animalelor „în surplus” din grădinile zoologice. Aceștia și-au retras propunerea în urma presiunii publice și anunță consultări cu ONG-urile pentru găsi a cea mai bună soluţie pentru situaţia suprapopulării grădinilor zoologice.

Conform proiectului inițiat de Calotă Florică Ică și Maria Stoian, deputați PNL, Legea Grădinilor zoologice și acvariilor publice nr. 191/2002 va fi modificată pentru a include amendamentul 12-1: „Surplusul prevăzut la art.12 alin.(2) lit.b) poate fi folosit pentru popularea/repopularea complexurilor de vânătoare, manejurilor si circurilor sau vândut pentru sacrificare unităților autorizate în acest sens”.

Este vorba despre „surplusul de exemplare din speciile sălbatice provenite din înmulțirea in captivitate, pentru care condițiile de păstrare în grădinile zoologice nu mai sunt conforme, fiind refuzat în scris transferul acestora la alte unități similare”.

Cei doi parlamentari motivează, în expunerea de motive a proiectului, că animalele se înmulțesc în captivitate și „trăiesc în condiții de stres și presiune”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis către news.ro, aceştia au primit numeroase critici, astfel încât au decis să retragă iniţiativa legislativă.

„Ţinând cont de dezbaterile publice generate de iniţiativa legislativă, am hotărât retragerea acesteia din procedura legislativă, printr-o solicitare pe care am înregistrat-o în cursul zilei de ieri la Parlament. În perioada următoare vom organiza consultări pe această temă şi cu reprezentanţii ONG-urilor care militează pentru protecţia animalelor, astfel încât împreună să găsim soluţia optimă şi oportună, înainte ca proiectul să fie supus dezbaterii şi adoptării în Parlament. Astfel, dorim să identificăm cea mai bună soluţie pentru situaţia suprapopulării grădinilor zoologice cu anumite specii de animale, situaţie care determină în multe cazuri supraaglomerarea ţarcurilor cu unele specii de animale sălbatice şi cazarea acestora în condiţii improprii”, au susţinut cei doi deputaţi.

Citește și:

Victorie istorică: vânzarea elefanților către grădiniile zoologice a fost interzisă

O grădină Zoo din Marea Britanie a eliberat în sălbăticie 4.000 de melci dintr-o specie rară

spot_img

Ultimele știri