Laszlo Borbely: „Incendierea terenurilor, in afara legii, sanctionata cu inchisoare sau amenda penala”

Ministrul Mediului și Pădurilor, László Borbély a condus, în calitate de Președinte, ședința extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (C.M.S.U) care a avut loc miercuri, 09 noiembrie 2011, la sediul MMP, se arata intr-un comunicat.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre incendiile de pădure înregistrate la nivel național în ultima perioadă și măsurile ce se impun pentru prevenirea, limitarea și stingerea acestora.
Ministrul mediului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare al incendiilor care s-au produs în ultima vreme la nivelul întregii țări.

”Am atras atenția, încă de săptămână trecută, că incendierea vegetației uscate riscă să devină un fenomen tot mai amplu. Atrag atenția că arderea vegetației din ariile protejate – și aici mă refer și la ARBDD – și de pe terenurile supuse refacerii ecologice se sancționează cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului. De aceea, doresc să subliniez, o dată în plus, că legea nu permite incendierea terenurilor decât în cazuri foarte limitate și toate persoanele fizice și juridice au obligația de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență”, a spus ministrul László Borbély.

Pe parcursul anului 2011, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, prin agențiile locale de protecție a mediului, a eliberat autorizații de ardere a miriștilor doar în cazuri excepționale de carantină fito-sanitară și numai în baza unui permis de lucru cu focul emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și a avizului Direcției Sanitară Veterinară. De asemenea, Administrația Rezervației Biosferei delta Dunării (ARBDD) a dat un număr foarte mic de avize, pentru arderi controlate în incinte piscicole.

În urma analizei situației, s-a constat că majoritatea incendiilor ce au avut loc au fost incendii de litieră ca urmare a incendierii miriștilor din apropiere, provocate de autori necunoscuți și ale căror efecte au fost amplificate de temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor pe o perioadă îndelungată.
Membrii Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență prezenți la ședință au stabilit ca fiecare instituție să intervină cu maximă promptitudine în domeniul său de competență, astfel încât autorii producerii incendiilor să poată fi identificați și supuși rigorilor legii.

”Cerem sprijinul tuturor organelor abilitate – autorități locale, organe de control – să intervină rapid pentru identificarea surselor acestor incendii și limitare efectelor”, a mai spus ministrul mediului și pădurilor în încheierea ședinței.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si:
 
Suprafata incendiata din Delta, de trei ori mai mare decat Parcul Herastrau 
Peste 2000 de hectare de teren au fost distruse in incendiile din ultimele sapte luni
Incendiu de vegetatie in Parcul Natural Bucegi

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri