Sectoarele aviatie, sanatate, turism, transporturi, energie si servicii financiare sunt incluse in "zona periculoasa" intr-un raport referitor la riscurile schimbarilor climatice elaborat de KPMG, companie de servicii de audit, consultanta fiscala.
Cele sase sectoare majore sunt in special amenintate de riscurile schimbarilor climatice, in conditiile in care au obtinut un punctaj ridicat la evaluarea riscurilor cu care se confrunta si un punctaj scazut in ceea ce priveste nivelul lor de pregatire in a face fata acestor riscuri.
In plus, KPMG sustine ca cele 18 sectoare incluse in raport – inclusiv cele trei ce se situeaza in "zona sigura"- nu sunt pregatite suficient pentru a se confrunta cu noile riscuri asociate schimbarilor climatice.
"Am analizat industrii din intreaga economie globala si am constatat ca exista diferente enorme intre acestea in ceea ce priveste relatia dintre riscurile schimbarilor climatice si gradul de pregatire impotriva riscului. Industriile pot fi in zona sigura, pot fi in ’zona periculoasa’sau intre cele doua – dar, indiferent de pozitia lor, exista tendinta de a subestima riscurile", a aratat Barend van Berger, director al KPMG Sustainability, divizie ce a realizat raportul.
Concluziile documentului, intitulat "Schimbarile climatice va schimba afacerea", se bazeaza pe analiza a 50 de rapoarte publice privind riscurile asupra afacerii si impactul economic al schimbarilor climatice la nivel de sector. Rapoartele publice au fost analizate si pentru fiecare sector s-a evaluat un "nivel de risc". In acelasi timp, sectoarele de afaceri analizate au fost clasificate in functie de pregatirea lor pentru a face fata impactului schimbarilor climatice. Gradul de pregatire al fiecarui sector fost determinat utilizand datele procesate in timpul ultimei runde a Proiectului Independent privind "Declaratia Carbonului".
Raportul a grupat sectoarele in trei zone in functie de riscurile cu care se confrunta si de actiunile preventive ce ar trebui intreprinse. Datorita modului in care informatiile au fost procesate, aceste clasificari reprezinta si perceptia institutiilor financiare si a mediului de afaceri asupra riscurilor cauzate de schimbarile climatice.
In timp ce sectorul energetic este cu mult mai bine pregatit decat toate celelalte sectoare aflate in "zona periculoasa", problemele legate de schimbarile climatice cu care se confrunta fac din el cel mai riscant dintre cele 18 sectoare.
In contrast cu acesta, sectorul transporturilor este cu mult mai putin riscant dar, in acelasi timp, nivelul de pregatire este cel mai scazut dintre toate cele 18 sectoare.
Cu toate acestea, analiza ulterioara a rezultatelor obtinute de KPMG sugereaza ca pana si sectoarele din "zona sigura" pot fi mai putin sigure decat prefera sa se considere.
"Unele riscuri se materializeaza indiferent de viteza schimbarilor climatice, castigand o dinamica si un ritm propriu. Societatile ar trebui sa incerce sa-si imbunatateasca intelegerea despre modul in care astfel de riscuri le afecteaza operatiunile si de asemenea sa identifice modalitati de anticipare si atenuare a lor. Este profitabil sa fii pregatit. Societatile care inteleg riscul climatic cu care se confrunta vor fi singurele capabile sa administreze si sa obtina avantajul competitiv care vine o data cu intelegerea deplina si timpurie", apreciaza Serban Toader, senior partner al KPMG Romania.
KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International, o corporatie elvetiana.
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor patru birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Chisinau.