Jurnalul National: Razboiul gunoaielor implineste un deceniu

Unul dintre cele mai urgente proiecte de mediu ale Timisoarei, licitatia ce stabileste constructorului pentru deponeul ecologic de la Ghizela a fost anulata. Presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, a anuntat oficial acest lucru in plenul sedintei Consiliului Judetean.

Studiu: Bulgarii si romanii respira cel mai poluat aer din Europa
Dupa 10 ani de lupte pentru amplasamentul viitorului deponeu ecologic, situatia acestuia a ramas in aer. Singurul lucru cert este ca pretul pentru colectare a crescut necontrolat, mai multe primarii cerand CJ Timis sa ajute financiar localitatile din judet pentru a acoperi cheltuielile cu ridicatul gunoiului, care s-au dublat si chiar s-au triplat, in anumite sate si orase.

RELUAREA RELUARII

Licitatia pentru deponeul de la Ghizela va fi reluata pentru ca cele 3 firme interesate de priect nu indeplinesc criteriile din caietul de sarcini. "Nici una dintre firmele care erau selectate sa participe la licitatia finala nu s-a incadrat in conditiile cerute de proiect. Au existat neconcordante intre ceea ce s-a cerut si ce s-a oferit de firmele candidate, care au fost selectate sa participe la licitatia finala", a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis. Licitatia se va relua la 25 aprilie, iar din 20 martie noul caiet de sarcini va fi actualizat. Una dintre societatile participante a contestat licitatia. Principala problema o are Timisoara, a carei groapa de gunoi a fost oficial inchisa, iar actualele gropi din alte localitati se vor inchide, unele de la 1 iulie, iar altele din 2010.

RETIM, PRINSA CU MATA-N SAC

Saptamana trecuta a izbucinit un scandal intre Retim, societatea de salubrizare a Primariei Timisoara si Pprimaria din comuna Sag, acolo unde este fosta groapa de gunoi a orasului. Groapa a fost inchisa la data de 1 ianurie, insa reprezentantii Primariei din Sag au surprins si filmat masini speciale de gunoi ale societatii Retim care vin in fiecare noapte si arunca deseuri din oras, cu complicitatea firmei de paza care trebuie sa pazeasca fostul deponeu al Timisoarei.

PROMISIUNI ISTORICE NEONORATE

La 5 octombrie 2008, presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, promitea ca operatiunea de punere in valoare a investitiei cu noul deponeu va avea loc la inceputlul acestui an. "Luni, saptamana viitoare, vom primi de la consultant solutia tehnica. Pentru noiembrie sau decembrie vom organiza licitatia, iar in ianuarie-februarie cand ne va permite vremea demaram lucrarile", declara anul trecut presedintele CJ Timis. Atunci, finantarea proiectului a fost schimbata pentru a treia oara, insa numai ca solutie, deponeul a fost trecut pe POS – Programul Operational Sectorial, bani oferiti de Uniunea Europeana.
 
Aceasta este cea de a treia modalitate de finantare despre care s-a discutat, dupa cea initiala a unui credit si cea a Memorandumului semnat cu Uniunea Europeana de Romania, memorandum care intre timp a expirat. Solicitarea initiala pentru finantare a fost pentru 42-45 de milioane de euro, dar reprezentantii CJ Timis au informatii ca suma finala aprobata va fi in jur de 35 de milioane de euro. In aceste conditii, din partea partenerilor romani din proiect va fi necesara o cofinantare in valoare de doua pana la noua milioane de euro, in functie de necesitati.

Aceasta finantare va fi asigurata si de administratiile locale. Consiliul Judetean Timis va pune banii de cofinantare din linia de credit de 30 de milioane de euro pe care a accesat-o deja. Din aceasta linie de credit, institutia a utilizat deja noua milioane de euro pentru drumul Timisoara-Masloc si probabil va mai folosi alte doua milioane de euro pentru acest drum.

METEHNE VECHI

Jurnalul National a prezentat inca de acum 4 ani dedesubturile acestui proiect deturnat in afacere de "mafia gunoiului". In februarie 2005, proiectul viitorului deponeu ecologic al Timisoarei, pentru care au fost alocate atunci fonduri europene de 23 de milioane de euro, ne­rambursabile si provenite printr-un grant ISPA, a fost blocat, in ultimul moment, la Bruxelles.

Oficialii timiseni sustineau ca de vina erau doua organizatii nonguvernamentale din Romania si Germania, care s-au opus amplasamentului. Adevarul s-a dovedit a fi altul, conform unei note a Serviciului Roman de Informatii care a scos la lumina o adevarata conspiratie a tacerii si jocurile de interese ale unor functionari publici importanti. Proiectul initial, conceput de Primaria Timisoara, a fost preluat si insusit, la nivelul anului 2002, de Consiliul Judetean Timis, la interventia Guvernului PSD, mai exact la insistentele fostului ministru al Integrarii Europene, Hildegard Puwak.

O pozitie critica la adresa viitoarei locatii pentru "gunoiul ecologic" au avut Asociatia "Pro Democratia", cadrele didactice de la Universitatea Agricola "Banatul", locuitorii din satul Covaci, o organizatie din Germania si ONG-ul "Mediul natural". Toate organizatiile enumerate au bombardat, lunar, cu petitii, autoritatile europene de la Bruxelles, cerand "abandonarea imediata a proiectului".

Ulterior acestui scandal, locatia deponeului a fost mutata in functie de interesele unor personaje din toate partidele politice, de la PSD, PD si PNL pana la PNT-CD. Ultima varianta, cea pentru care licitatia de ieri a fost anulata, este amplasrea deponeului in localitatea Ghizela, un compromis ce a multumit intregul spectru politic din Timis.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri