Edilul Capitalei a pus gand rau constructiilor ilegale din parcuri
Mult praf, putine spatii verzi si multe masini. Intr-un cuvant. Bucuresti. O capitala ce se vrea europeana, dar care schioapata la capitolul mediu. O dezbatere pe aceasta tema a avut loc ieri, la care au luat parte primarul general, Sorin Oprescu, Mihail Faca, din partea Ministerului Mediului, directori ai municipalitatii si reprezentanti ai societatii civile. S-a prezentat o strategie de dezvoltare ecologica a orasului.
de Monica Andrei Capatos
Primul subiect atins de edilul-sef a fost legat de constructiile ilegale ce distrug spatiile verzi, in special malurile lacurilor, avand in vedere si experienta pe care a avut-o vizitand zilele trecute Parcul Herastrau. "Nu voi permite nimanui sa construiasca ilegal in parcuri. Am fost si am vazut cu ochii mei ce se intampla acolo. Nu exista o evidenta a patrimoniului spatiilor verzi, pentru ca pana acum s-a dorit ca nimeni sa nu mai stie nimic si sa nu le poata identifica. Primariile de sector vor fi obligate sa transmita Primariei Capitalei situatia cu spatiile verzi, pentru ca, la nivel de patrimoniu, sunt obligate sa faca acest lucru", a spus Sorin Oprescu.
Dupa ce va fi infiintat Registrul municipal al spatiilor verzi, la sfarsitul anului trecut aparand normele de aplicare pentru realizarea unui asemenea proiect, zonele verzi vor fi intabulate, iar municipalitatea le va tine sub observatie stricta. "Am vazut ca niste consilieri incearca sa transforme Padurea Baneasa in parc. Ma voi opune acestui proiect din postura de primar general. Personal voi veghea sa ramana padure si sa fie la dispozitia cetateanului care are respect pentru natura: fara mici si fum, fara terase ilegale, fara noxe din teava de esapament", a mai spus Oprescu.
PRAF, PRAF, PRAF
Nu mai avem zone verzi ca altadata, dar avem mult praf. Statisticile din 2007 au semnalat inregistrarea a 764 de tone de pulberi la o suprafata de 225 km patrati. A fost atinsa si problema Ordonantei 114/2007, cea care practic protejeaza cat de cat zonele verzi. Au fost multe dezbateri pe aceasta tema, actul normativ aflandu-se acum la comisiile de la Camera Deputatilor, multi dorind s-o modifice.
"Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Vrem sa intervenim, sa ne protejam la nivel local. La propunerea ONG-urilor de profil, a societatii civile si a Jurnalului National, avem deja in lucru un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea HCGMB 10 din 2001, privind normele de protectie a spatiilor verzi", a adaugat Oprescu.
Capitala va avea si "Brevetul verde", un document care sa cuprinda norme obligatorii pentru protectia mediului, in special in privinta constructiilor si santierelor. Pentru nerespectarea normelor cuprinse in "Brevetul verde", persoanele fizice vor plati amenzi intre 100 si 500 de lei, iar cele juridice vor plati amenzi intre 500 si 2.500 de lei. In prezent, proiectul de hotarare se afla pus in dezbaterea cetatenilor. De mentionat ca reprezentantul Ministerului Mediului n-a venit pregatit la dezbaterea de ieri, preferand sa vorbeasca despre orasul sau natal, Ploiesti, familie si probleme personale.
Flori, muzica si bio
In week-end, in Capitala vor avea loc multe evenimente, unele dedicate sarbatorilor de Florii, altele facand parte din campania "Capitala creste verde". Startul va apartine biciclistilor, 500 de tineri vor arata astazi importanta transportului alternativ. Ei vor face un tur al Casei Poporului, mesajul fiind "treci pe verde cu bicicleta rosie".
La ora 12:00, in Piata Unirii este organizat de municipalitate Targul Bio, cu produse ecologice, iar de duminica pana joi, bucurestenii pot cumpara produse traditionale de Paste. Ziua se va incheia cu un concert "Green up" sustinut de trupa Sistem si prietenii, tinerii sunt invitati sa bata in PET-uri ritmul verde al Bucurestiului. De Florii, in Parcul Cismigiu, timp de o saptamana iubitorii de flori vor putea admira, cumpara, dupa buget, produsele preferate.