Romanii din orasele cu peste 20.000 de locuitori se vor putea debarasa de aparatele electronice si electrocasnice vechi. In prima sambata din noiembrie, firme specializate ne vor lua vechiturile direct din fata casei.
Initiativa apartine Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Denumirea oficiala a programului este Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Evenimentul face parte din eforturile MMDD de colectare a acestor tipuri de deseuri din Romania, dar si de atingere a tintelor de colectare pe cap de locuitor. Sambata viitoare vor participa toate orasele din Romania cu peste 20.000 de locuitori, primariile de sector din Bucuresti, firmele de salubritate, organizatiile colective ECOTIC, RoRec si RECOLAMP, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si cetatenii.
Care sunt pasii practici ai zilei de 3 noiembrie? Populatia scoate deseurile in fata casei sau in fata blocului. Primariile, prin agentii de salubritate (sau companiile private care au contract cu primariile), vor colecta toate deseurile scoase in strada. Deseurile electrice si electronice vor fi transportate la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE (conform HG 448/2005). De aici, deseurile vor fi preluate si transportate pana la firmele de tratare/reciclare.
MOBILIZARE
"Ziua de 3 noiembrie se doreste a fi, pe langa o zi de mobilizare la scara nationala, si un inceput al colectarii lunare sau trimestriale a deseurilor electrice si electronice. Sambata viitoare vor identifica si problemele practice care pot interveni in acest proces, urmand ca ele sa fie inregistrate si reglate la urmatoarea colectare la scara nationala a deseurilor electrice si electronice. Vom vedea la 3 noiembrie cum se comporta Romania la acest capitol! Sunt convins ca lucrurile nu vor merge ca unse, dar in aceasta zi va incepe concret procesul de colectare din casele romanilor a echipamentelor electrice si electronice invechite", a spus ministrul Mediului, Attila Korodi. Acesta a afirmat ca intentioneaza sa fie decretata o zi pe luna sau o zi pe trimestru in care toti romanii sa stie ca pot sa-si scoata aparatele invechite in fata casei, fara sa-si faca griji ca acestea vor ramane mereu acolo.