Jurnalul National: Disputa pe biocombustibil

Combustia unui carburant provenit din trestie de zahar sau din ulei de palmier produce o cantitate mult mai mica de gaze cu efect de sera in comparatie cu carburantii fosili. In ciuda acestui avantaj, din ce in ce mai multi experti din toata lumea privesc cu scepticism biocombustibilii si emit teorii potrivit carora folosirea acestora va contribui la amplificarea efectelor incalzirii globale, in loc sa le atenueze. Cu alte cuvinte, vraja se risipeste. Iar unele tari sunt deja afectate.

EXEMPLU. In Indonezia, multi ar spune ca uleiul este chiar crucial pentru 234 de milioane de indonezieni, care il folosesc pentru pregatirea preparatului lor traditional "nasi goreng" (orez prajit), precum si la gatirea pestelui sau a legumelor. In ultimii doi ani, uleiul s-a scumpit in magazine cu peste 70%, ajungand acum sa coste aproximativ 1,30 dolari litrul. Dezechilibrul s-a produs din cauza faptului ca executivul de la Jakarta a decis sa se concentreze in ultimii ani pe producerea biocombustibililor. Plantatii intregi de arbori si arbusti din care se obtinea uleiul alimentar au fost desfiintate, terenurile fiind acum culturi de plante din care se obtin biocombustibili. In felul acesta, arhipelagul a devenit lider mondial in ceea ce priveste uleiul de palmier folosit pentru biocombustibili. Iar lucrurile nu se opresc aici. Guvernul indonezian planuieste si alte masuri pentru obtinerea unei cantitati si mai mari de biocombustibili: zone mlastinoase din tara vor fi asanate si transformate in ogoare, iar hectare intregi de padure vor fi sacrificate pentru a lasa loc culturilor de trestie de zahar. Inca nu se stie care va fi impactul asupra mediului al acestor decizii, dar unii experti nu sunt deloc incantati sa auda despre asta.

DISCUTII IN THAILANDA. Cazul a fost dezbatut si la reuniunea pe schimbari climatice care se desfasoara in aceste zile la Bangkok, in Thailanda. De obicei foarte interesati de subiect, reprezentantii UE au fost de data aceasta retinuti. In urma discutiilor, concluzia a fost ca trebuie intensificate studiile in domeniu.

5 miliarde
Siguranta energetica este un alt subiect dezbatut zilele acestea in capitala Thailandei. Oficialii prezenti sustin ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie dublata de masuri luate la case, blocuri, cladiri administrative si cladiri de birouri, astfel incat acestea sa piarda cat mai putina caldura posibil. Un prim calcul facut de oficialii britanici arata ca statele lumii ar trebui sa cheltuiasca in fiecare an 5 miliarde de euro pentru realizarea acestui scop. Suma ar urma sa creasca dupa primii zece ani de investitii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri