Padurea Letea, arie naturala aflata sub protectia UNESCO, ar putea fi definitiv distrusa de caii salbatici. Pe Grindul Letea traiesc in stare de salbaticie peste 4.000 de cai abandonati de localnici si care distrug specii de plante rare sau aflate pe cale de disparitie.
"Pasunatul abuziv in Padurea Letea nu este un fenomen nou, dar este din ce in ce mai grav ce se intampla acolo. Sunt mii de cai care au fost abandonati de localnici in urma cu multi ani si care acum, pentru a se hrani, distrug specii de plante foarte rare, unele aflate pe lista rosie. Din aceasta cauza, ce se intampla la Letea este o problema nationala", a declarat biologul Viorel Rosca, fost sef al Districtului Letea, acum director al Parcului National Muntii Macin.
Desi caii din zona Letea ar putea fi cumparati de anumiti agenti economici in diferite scopuri, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea nu si-au dat avizul favorabil, spunand ca animalele de la Letea sufera de anemie infectioasa si de aceea nu pot fi transportate in alte zone.
"La Letea au fost diagnosticate animale cu anemie infectioasa, deci se considera zona contaminata. Legislatia prevede ca este interzisa circulatia animalelor cu orice scop din localitatile contaminate in alte localitati, dar se pot deplasa animalele din localitatile contaminate numai la abatorizare. Noi am popularizat toate abatoarele care sunt interesate sa taie cai. Mai mult, noi putem pune la dispozitie un tarc mobil, insa se pare ca primariile nu sunt interesate de acest lucru", a declarat Marinela Tertis, director al Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea. Biologul Viorel Rosca spune insa ca animalele de pe Grindul Letea nu prezinta semnele vreunei boli.
"Se spune ca animalele ar fi bolnave de anemie infectioasa, dar ma indoiesc ca aceste informatii sunt corecte. In realitate, nu au fost prelevate recent probe de la caii din Letea, si atunci cand s-au efectuat analize, in urma cu patru ani, doar doua exemplare au fost gasite bolnave, iar restul de 3.000 nu aveau nimic. In orice caz, solutia ar fi ca aceste animale sa fie adunate intr-un tarc si abia apoi vom vedea care este situatia reala", a mai spus biologul Viorel Rosca.
SE SOLICITA FINANTARE EUROPEANA
Situatia dezastruoasa de la Letea este confirmata si de guvernatorul Liviu Mihaiu care a anuntat ca se fac demersuri pentru obtinerea finantarilor. "In acest moment se lucreaza la un proiect, impreuna cu organizatia nonguvernamentala WWF, pentru obtinerea unor fonduri de la UE. Si Administratia Rezervatiei a prevazut finantari pentru rezolvarea problemei cailor salbatici de la Letea. Caii si vacile care vor fi in fondul agricol raman ai cetatenilor, iar restul vor fi valorificati in folosul comunitatilor locale si vor intra in bugetele primariilor, de altfel foarte sarace", a declarat Mihaiu.