Jurnalul National: Constructiile din Delta, la control

Constructiile din Delta Dunarii, care s-au inmultit fara precedent din 2005 incoace, vor fi luate la puricat de autoritati. Prefectura Tulcea a anuntat ca va verifica, incepind de saptamina viitoare, autorizatiile emise de primarii pentru constructiile ilegale.

Prefectul Lucian Simion a declarat: „Am solicitat in scris Consiliului Judetean sa realizeze aceasta verificare, dar din pacate institutia nu are suficient personal. Vom incerca sa venim in intimpinarea Consiliului, insa si Prefectura este implicata in aceasta perioada in mai multe activitati, cele mai multe dintre ele legate de pregatirile pentru alegerile parlamentare”. Potrivit lui Simion, citat de Agerpres, prima localitate din Delta in care se va efectua controlul privind legalitatea constructiilor ridicate in ultima perioada va fi Sfintu Gheorghe.

49 de constructii ilegale

Un control facut in urma cu aproape o luna, la initiativa Prefecturii, in Delta Dunarii au fost identificate 49 de constructii ilegale, pentru cele mai multe dintre acestea neexistind avizul de mediu necesar autorizarii.

Conform raportului de control, cele mai multe constructii ilegale, respectiv cite sapte, au fost descoperite la Chilia Veche si Pardina, acolo unde se dorea ridicarea in extravilanul localitatilor a unor microferme.

Problema constructiilor ilegale in Delta Dunarii a fost ridicata in repetate rinduri de autoritatile tulcene, actiunea derulata in urma cu aproape o luna fiind prima de acest fel in ultimii patru ani. Construirea in ultimii ani in Delta Dunarii a fost criticata atit de autoritatile judetene, cit si de operatorii turistici, in 2007, in timpul unui seminar, unul dintre tour-operatori atragind atentia asupra haosului urbanistic din zona. „Nu a fost nimeni macar cu un ochi atent la faptul ca pensiunile s-au construit intr-un haos total. Mai mult, cele mai multe pensiuni s-au ridicat fara autorizatie. Ar trebui sa ii sanctioneze cineva pe primari pentru aceasta situatie, iar ei sa plateasca nu din bugetul local, ci din buzunarul propriu”, declara reprezentantul firmei de turism in octombrie 2007.

Dezvoltare urbanistica haotica

La rindul lor, reprezentantii Consiliului Judetean au recunoscut ca dezvoltarea urbanistica a Deltei a avut efecte negative asupra specificului local. „Urmarirea executiei lucrarilor revine consiliilor locale, care pot fi actionate in instanta, dar care pierd procesele dupa ani in care constructia se finalizeaza. Sint rare cazurile de primari care respecta legea. In momentul de fata, majoritatea pensiunilor din Delta se autorizeaza ca locuinte, conform legilor, iar controlul asupra acestora nu se poate face in nici un fel. Iar arhitectii nu vin in Delta”, a declarat pentru Agerpres directorul executiv adjunct al Directiei de Urbanism, Prognoze si Amenajarea Teritoriului din Consiliul Judetean, Mioara Galateanu.

In 2006, in urma unei vizite de un week-end in Delta, dintre toate problemele care i-au fost prezentate, premierul Calin Popescu Tariceanu a comandat realizarea unui Regulament-cadru de arhitectura si urbanism pentru localitatile de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, insa pina in prezent, desi acesta a primit avizul Consiliului Stiintific al ARBDD, nu a fost aprobat de Guvern.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri