Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei Transilvania: Lupta pentru banii de gunoaie

Dupa ce a tras teapa bugetului judetean cu utilajele „Power Pack”, un investitor austriac vrea sa construiasca o fabrica de incinerare a deseurilor.

Pana la sfarsitul anului 2009, Consiliul Judetean Cluj este obligat sa deschida un depozit ecologic de gunoi pentru care trebuie sa investeasca mai bine de 40 de milioane de euro. Aceasta afacere a atras deja atentia investitorilor din domeniu, printre care si a lui Willi Pichler, un austriac care, in 2002, a derulat deja la Cluj o afacere paguboasa pentru bugetul judetului.

Alin Tise: „Eu nici nu am stiut cine este acest domn”

Cu toate acestea, acum doua zile, Willi Pichler a avut o intalnire cu actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, caruia i-a prezentat un nou plan privind constructia unei fabrici de incinerare a gunoaielor. „Eu nici nu am stiut cine este acest domn si nu stiu mare lucru despre afacerea „Power Pack”. Consiliul judetean va fi forul care va decide pana la urma ce anume vom face, dar trebuie spus ca suntem presati de Uniunea Europeana sa inchidem rampa de gunoi pe care o avem in prezent”, a spus Tise dupa intalnire.

„Domnul Willi Pichler reprezinta o societate din Austria care intentioneaza sa construiasca cu tehnologie canadiana fabrici de ardere a deseurilor. Investitia va fi privata si nu va fi nicio asociere cu vreo autoritate a statului. Singura atributie a Consiliului Judetean Cluj va fi de a colecta centralizat deseurile”, a spus Eugen Szerderjesi, reprezentantul firmei care asigura consultanta pentru viitoarele fabrici de ardere a gunoaielor. Austriacul nu a putut fi contactat.

Sub vizorul DNA

In 2002, in jurul afacerii cu utilajele „Power Pack” de prelucrare a deseurilor, controlata de Willi Pichler, se derula un scandal de proportii. Investitia austriacului a fost anchetata de DNA si de Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, dar rezultatul a fost lasat de anchetatori in coada de peste. Administratia judeteana a cumparat, cu 4,29 milioane de euro, doua instalatii de impachetare a gunoiului, care au fost amplasate la rampele de la Gherla si Campia Turzii.

Achizitia a fost facuta fara licitatie si a fost incredintata direct firmei care a livrat instalatiile. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca utilajele aduse in Romania erau second-hand, dar au fost vandute la preturi de echipamente noi. Contractul a fost semnat de Regia Autonoma Judeteana de Apa-Canal Cluj, in numele Consiliului Judetean Cluj, si de Willi Pichler.

PAGUBA

Pe afacerea „Power Pack” creste iarba

Potrivit lui Mihai Rosca, directorul Prima riei Campia Turzii, utilajul „Power Pack” din localitate nu mai functioneaza din 1 mai 2005. „Consiliul Judetean Cluj nu a mai achitat softul de functionare a instalatiei. In plus, exista si o defectiune la sistemul de macinare, iar instalatia era mai tot timpul defecta”, a spus Rosca. Muntii de baloti de gunoaie care s-au adunat in scurta perioada de functionare pot fi vazuti de la marginea drumului national.

Directorul RAJAC Cluj, Dorin Ciataras, a declarat ca aceste utilaje ar fi fost functionale daca s-ar fi construit si o fabrica de incinerare a deseurilor. „Cand am semnat contractul am fost in Italia, si acolo, acesti baloti erau adunati, dupa care erau acoperiti cu pamant. Din 2013, UE nu mai permite aceasta metoda, singura solutie care va mai ramane viabila fiind incinerarea”, precizeaza Ciataras.

spot_img

Ultimele știri