Jandarmul care a fost atacat duminica de o ursoaica, in zona Comandau, judetul Covasna, cunostea foarte bine zona. Aceasta este concluzia cercetatorului stiintific pe carnivore mari din cadrul ICAS Brasov, Ramon Jurj, care s-a deplasat luni la locul incidentului.
"Fiind un pasionat de natura, urmarea in timpul liber activitatea animalelor. Stia unde sunt zonele de iernare ale ursilor. Dupa urmele identificate in teren s-a constatat ca victima a fost atacata in fata barlogului, cand a fost surprins de ursoaica, care a avut un comportament natural de aparare, declansat in momentul in care s-a trezit fata in fata cu jardarmul. Situatia a fost interpretata ca o amenintare directa de catre ursoaica si animalul s-a aparat prin atac violent, in vederea doborarii potentialei amenintari a teritoriului si a puilor”, a declarat cercetatorul.
Examenul medico-legist confirma faptul ca ursoaica a atacat in scop pur defensiv. “Dupa examenul medico-legist nu s-au constatat pe corpul victimei urme de muscaturi, ci doar leziuni provocate prin lovirea cu labele. Acest comportament nu este unul de agresivitate si confirma faptul ca ursul nu a vazut omul ca o potentiala sursa de hrana”, a explicat Jurj.
“Mentionez ca o ursoaica cu pui este mult mai periculoasa decat un mascul, iar invadandu-i teritoriul nu ne putem astepta decat la un raspuns de aparare, foarte violent. Toata lumea ar trebui sa inteleaga ca un animal salbatic este imprevizibil si este numai vina noastra ca se intampla genul acesta de tragedii, mai ales daca ii provocam si intram pe teritoriul lor", a adaugat Jurj.
De mentionat faptul ca accidentul s-a produs intr-o zona greu accesibila, cu habitate naturale, aflata la distanta mai mare de 5 km de localitate si nu pe un drum sau traseu turistic marcat. In zona Comandau, judetul Covasna, exista habitate specifice, de unde ursul isi procura hrana in mod natural, fara sa intre in contact cu omul sau sa se apropie de zonele locuite de acesta.