IUCN: Pandemia de Covid „subminează eforturile de conservare a naturii”

Pandemia de Covid-19 are o „influență severă” asupra eforturilor de conservare derulate de ecologiști, întrucît multiple proiecte pentru protecția mediului au fost înlăturate, potrivit cercetărilor, scrie BBC.

Eforturile de conservare au fost reduse în mai mult de jumătate din ariile protejate din Africa și un sfert din cele din Asia, a declarat Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

De asemenea, 22 de țări retrag protecția ariilor naturale. Zonele protejate cuprind unele dintre cele mai prețioase ecosisteme ale lumii. Acestea includ păduri curate, zone sălbatice și habitate naturale care susțin speciile pe cale de dispariție.

Directorul general al IUCN, dr. Bruno Oberle, a declarat că noua cercetare a dezvăluit „cât de gravă a fost pandemia Covid-19 asupra eforturilor de conservare și asupra comunităților dedicate protejării naturii”.

„Să nu uităm că numai investind într-o natură sănătoasă putem oferi o bază solidă pentru recuperarea noastră după pandemie și să evităm viitoarele crize de sănătate publică”, a adăugat acesta.

Cercetarea este publicată într-o ediție specială a unui jurnal IUCN dedicat zonelor de pe glob protejate.

Într-o lucrare, cercetătorii au analizat politicile guvernamentale privind redresarea economică puse în aplicare între ianuarie și octombrie anul trecut, care au avut un impact asupra finanțării și protecției zonelor naturale.

Ei au identificat câteva exemple pozitive, cu 17 țări, precum Noua Zeelandă, Pakistan și opt țări din UE, care își mențin sau își sporesc sprijinul pentru ariile protejate și conservate.
În schimb, 22 de țări au anulat proiectele  de protecție în favoarea dezvoltării nesustenabile, inclusiv construcția de drumuri sau extracția de petrol și gaze în zonele destinate conservării.
În alte lucrări, cercetătorii au descoperit:
– Eforturile de conservare din Africa și Asia au fost cel mai grav afectate. Mai mult de jumătate din ariile protejate din Africa au fost forțate să oprească sau să reducă patrulele pe teren și operațiunile anti-braconaj, precum și educația și sensibilizarea în domeniul conservării. Un sfert din ariile protejate din Asia au raportat, de asemenea, că activitățile de conservare au fost reduse.
– Pandemia a afectat mijloacele de trai ale rangerilor din ariile protejate și ale comunităților acestora. Un sondaj efectuat printre rangerii din peste 60 de țări a constatat că mai mult de unul din patru rangeri și-au văzut salariul redus sau întârziat, în timp ce 20% au raportat că și-au pierdut locurile de muncă din cauza reducerilor bugetare. Rangerii din America Centrală și Caraibe, America de Sud, Africa și Asia au fost mai grav afectați decât în ​​alte părți.
Citește și:
spot_img

Ultimele știri