Insula Reciclata

Un oras de jumatate de milion de locuitori care pluteste pe o uriasa insula de plastic. Va aminteste cumva de megaproductia „Waterworld”? Viziunea SF a regizorilor de la Hollywood ar putea deveni realitate gratie unui proiect ambitios al arhitectilor danezi.

Insula Reciclata este un proiect care include in prima faza recuperarea a 44 de milioane de tone de deseuri de plastic din celebra „groapa de gunoi” formata in Pacificul de Nord, intre California si Japonia. Cu plasticul recuperat urmeaza sa fie creata o insula de circa 10.000 de kilometri patrati, alimentata cu energie solara si eoliana, ai carei locuitori si-ar procura hrana din pescuit si agricultura sustenabila.

„Propunerea are trei mari scopuri: sa curete oceanele de uriasa cantitate de deseuri de plastic, sa creeze un nou teritoriu si sa construiasca un habitat sustenabil”, arata designerii conceptului, danezii de la Whim Architecture.

45 de kilograme de plastic la un kilogram de plancton

Curentii oceanici au acumulat de-a lungul timpului circa 100 de milioane de tone de deseuri de plastic in Pacificul de Nord. Uriasa groapa de gunoi marina are o suprafata de o data si jumatate cat teritoriul SUA.

Capitanul Charles Moore, de la Algalita Marine Research Foundation, a fost primul care a descoperit miile de tone de plastic plutind la suprafata oceanului, in 1997. Pe website-ul fundatiei, el le-a descris ca pe „o hazna absolut dezgustatoare”. „In constiinta omenirii trebuie implantata ideea ca oceanul nu este o groapa de gunoi pentru plastic”, a mai scris acesta.

Potrivit unei cercetari realizate in 1998, 89% din componenta gropii de gunoi era formata din plastic. Un alt studiu, din 2002, a contorizat sase kilograme de deseuri de plastic la fiecare kilogram de plancton. Pana in 2008, raportul a ajuns la 45 de kilograme de plastic la un kilogram de placton.
Pasarile, precum albatrosii, ingereaza bucatile de plastic, care le provoaca blocaj la nivelul stomacului, in vreme ce fragmentele mai mici provoaca pestilor afectiuni intestinale fatale.

Insula Reciclata poate fi o oportunitate unica de a salva viata marina. „Proiectul ar trebui sa fie realizat cu mare grija, astfel incat sa afecteze mediul inconjurator. Idealul nostru este sa dam un exemplu despre cum poate fi creat un habitat prietenos cu mediul”, se mai arata in declaratia de principiu a celor de la Whim Architecture.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri