India. 18.000 de păsări migratoare, găsite moarte pe un lac

India are parte zilele acestea de una dintre cele mai mari catastrofe aviare ale țării: aproape 18.000 de păsări migratoare, din peste 29 de specii, au fost găsite moarte pe un lac, care este un refugiu pentru acestea în fiecare iarnă. Cauzele sunt încă necunoscute.

În primele zile ale lunii noiembrie, în statul Rajasthan, India, a început una dintre cele mai mari catastrofe aviare ale țării. Turiștii au observat câteva păsări moarte pe Lacul Sambhar, iar numărul lor a crescut până la 17.995 de păsări migratoare, din peste 29 de specii, printre care rața lingurar (Anas clypeata), rața sulițar (Anas acuta), pescărița râzătoare (Gelochelidon nilotica) și prundărașul de sărătură (Charadrius alexandrinus).

Alte cel puţin 600 de păsări afectate sunt tratate în adăposturi temporare sau în iazuri din apropierea lacului, au declarat oficiali locali din districtele Jaipur şi Nagaur.

Lacul, cu o suprafaţă de 5.700 de kilometri pătraţi – fiind cel mai mare lac cu apă sărată din India – se află la 80 de kilometri sud-vest de Jaipur, capitala statului Rajasthan (nord-vestul Indiei), şi atrage mii de păsări migratoare în fiecare iarnă.

Mostre prelevate de la păsările moarte şi din apa lacului au fost trimise la laboratoare din ţară, însă cauza morţii lor nu a fost încă confirmată. Varianta gripei aviare a fost exclusă, a declarat un oficial al Departamentului Forestier, Kavita Singh.

Testele iniţiale realizate de un laborator din Rajasthan au indicat posibila cauză a deceselor ca fiind botulismul aviar, o boală neuromusculară gravă întâlnită la păsări provocată de ingestia de toxine, însă această variantă nu a fost deocamdată confirmată, au spus oficiali.

 Totuși, potrivit India Today, cauzele ar avea legătură cu lacul în sine. În cadrul unui plan de îngrijire a șase zone umede din statul Rajasthan, Ministerul Mediului a cerut un raport privind sănătatea ecosistemelor acestora. Rezultatele au calificat lacul Sambhar ca fiind într-o stare gravă, printre probleme fiind lipsa oxigenului în apa lacului, salinitatea ridicată și un nivel ridicat de organisme vii invazive. Experții suspectează că în spatele catastrofei se află și algele otrăvitoare și deșeurile aruncate în lac.

Autoritățile au îngropat carcasele păsărilor în gropi, după ce le-au înfășurat în foi de polietilenă, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la riscul contaminării solului, apei și sării produse în zonă.

spot_img

Ultimele știri