Incalzirea globala favorizeaza pietrele la rinichi

Cercetatorii americani au descoperit o noua consecinta nefasta a incalzirii globale. Acestia sustin ca in zonele unde se inregistreaza cresteri de temperaturi creste si riscul aparitiei pietrelor la rinichi, informeaza Reuters.

Depozitele de minerale si saruri care se formeaza pe rinichi sunt favorizate de deshidratare, o conditie care se intalneste in zonele calde. Cercetatorii au folosit doua modele matematice prin care au relationat temperatura cu riscul aparitiei pietrelor la rinichi in SUA si au descoperit ca zonele unde afectiunea este mai intalnita in prezent se vor extinde in urmatoarele decenii din cauza cresterii temperaturilor.

Oamenii de stiinta au preconizat o crestere de 30% a cazurilor de pietre la rinichi in unele zone, ceea ce inseamna ca milioane de oameni vor fi afectati in plus. Costul anual al tratarii acestei boli in SUA ar putea creste pana in 2050 cu aproximativ 1 miliard de dolari pe an, adica cu 25% mai mult decat in prezent.

Cazurile de pietre la rinichi sunt mai frecvente in sud-estul Statelor Unite, dar cercetatorii preconizeaza ca se vor extinde in nord si in vest, noteaza acestia in jurnalul Proceedings al Academiei Nationale de Stiinte.

Si alte parti ale lumii vor fi afectate de acest trend. „Avem toate motivele sa anticipam ca acest lucru se va intampla in toata lumea”, a declarat dr. Margaret Pearle, urolog, unul dintre cercetatori.

Pietrele la rinichi sunt determinate de o cantitate insuficienta de apa bauta sau de pierderea de lichide din cauza deshidratarii, conditii care se gasesc in zonele mai calde. Ca urmare, urina contine mai multe substante care pot forma pietrele la rinichi.

In SUA, 12% dintre barbati si 7% dintre femei se confrunta cu aceasta afectiune la un moment dat. Procentul din populatia Statelor Unite care locuieste in zone cu risc ridicat de formare a pietrelor la rinichi ar putea creste de la 40% in 2000 la 56% in 2050 sau la 70% in 2095.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri