Imaginile din satelit arată că pădurea tropicală amazoniană își pierde capacitatea de refacere

Pădurea tropicală amazoniană își pierde cel mai probabil rezistența, sugerează analiza datelor din imagini de înaltă rezoluție preluate prin satelit. Acest lucru este cauzat de exploatarea forestieră și incendii, deși influența schimbărilor climatice cauzate de om nu este clar determinată până acum, dar va conta probabil foarte mult în viitor.

Pentru aproximativ trei sferturi din pădure, capacitatea de a se recupera după perturbare a scăzut de la începutul anilor 2000, lucru pe care oamenii de știință îl văd ca un semn de avertizare. Noile dovezi sunt derivate din analiza statistică avansată a datelor satelitare a modificărilor biomasei și productivității vegetației, potrivit Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK).

Reziliența redusă – capacitatea de a se recupera după perturbări precum seceta sau incendiile – poate însemna un risc crescut de rătăcire a pădurii tropicale amazoniene. Este îngrijorător faptul că observăm o astfel de pierdere a rezistenței”, spune Niklas Boers de la Institutul Potsdam și Universitatea Tehnică din München, care au efectuat studiul împreună cu cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

Pădurea tropicală amazoniană găzduiește o mulțime unică de biodiversitate, influențează puternic precipitațiile în toată America de Sud prin evapotranspirația sa enormă și stochează cantități uriașe de carbon care ar putea fi eliberate sub formă de gaze cu efect de seră, chiar și în cazul unei retrageri parțiale, în contribuie la continuarea încălzirii globale”, explică Boers. „De aceea pădurea tropicală este de relevanță globală”.

Amazonul este considerat un potențial element de răsturnare în sistemul Pământului și o serie de studii au dezvăluit vulnerabilitatea sa.

Cu toate acestea, studiile de simulare pe computer ale viitorului său produc o gamă destul de mare de rezultate”, spune Boers. „Așadar, am căutat date de observație specifice pentru semne de schimbări ale rezistenței în ultimele decenii. Vedem o scădere continuă a rezistenței pădurilor tropicale de la începutul anilor 2000, dar nu putem spune când s-ar putea întâmpla o potențială tranziție de la pădure tropicală la savană. Când se va întâmpla. fi observabil, probabil că ar fi prea târziu pentru a o opri.” Cercetarea face parte din proiectul „Tipping Points in the Earth System” (TiPES) finanțat de programul Orizont 2020 al Uniunii Europene.

Citește și: Jumătate din populația globului este vulnerabilă la schimbările climatice, arată ONU

spot_img

Ultimele știri