Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

I Love Velo, castigatorul National Energy Globe. Lista proiectelor rasplatite cu cea mai importanta distinctie eco

Proiectul ”I Love Velo” al Asociatiei Green Revolution si Raiffeisen Bank a castigat premiul National Energy Globe, cea mai importanta distinctie eco din lume, considerat "Oscarul pentru mediu". I`Velo este singurul proiect de acest fel selectat, din Romania, de juriul competitiei, dintre alte noua inscrise din tara noastra. I Love Velo este cel mai mare program de bike sharing din Romania, si iata, acum este recunoscut si pe plan international.

„Acest premiu ne ambitioneaza sa devenim din ce in ce mai buni si sa raspundem si mai bine la nevoile comunitatii. Premiul reprezinta o recunoastere a impactului pozitiv pe care il are un asemenea proiect asupra mediului inconjurator. Il datoram celor 550.000 de utilizatori I`Velo, partenerilor si tuturor celor care ne-au sustinut in implementarea celui mai important proiect de bike-sharing din Romania", a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Energy Globe Awards este cea mai prestigioasa distinctie internationala, care se acorda anual, pe domeniul sustenabilitatii si al dezvoltarii durabile. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc pe 25 noiembrie la Wels, in Austria, in cadrul unei gale de proportii.

"Faptul ca am castigat premiul Energy Globe pentru Romania dovedeste ca I`Velo este un proiect unic in tara prin efectele lui. Iar cel mai vizibil dintre ele este acela ca tot mai multi oameni isi lasa masinile acasa si folosesc bicicleta. Tocmai de aceea, premiul nu este doar al nostru, ci si al celor 550.000 de oameni care s-au plimbat cu bicicletele noastre de cand am pornit proiectul", a declarat Corina Vasile (foto dreapta), director de comunicare la Raiffeisen Bank.

Marele castigator al Energy Globe Award, un proiect canadian:

Castigatorul de anul acesta al marelui premiu Energy Globe este un proiect din Canada, denumit „Drake Landing Solar Community”. 52 de case din comunitatea canadiana Okotos, Alberta folosesc un sistem ingenios de stocare a caldurii provenind din energia solara. Energia inmagazinata sub pamant este utilizata iarna, reprezentand 80% din necesitatile energetice ale comunitatii. Proiectul a castigat de asemenea si un premiu la categoria „Foc”.

Premiul de anul acesta a fost inmanat de ministrul austriac al Economiei Reinhold Mitterlehner si de catre fondatorul premiilor Energy Globe, Wolfgang Neumann.

Reprezentantii a peste 40 de tari, peste 1.000 de persoane, au luat parte la ceremonia de decernare a premiilor de anul acesta pentru solutii eco de viitor. Ceremonia a avut loc la Wels in Austria.

„Toate aceste proiecte reprezinta solutiile de maine. Acest spirit de pionierat in inovatii este cel care se va asigura ca planeta va ramane o casa si pentru copiilor nostri”, a declarat fondatorul Energy Globe, Wolfgang Neumann. Peste 100 de tari si mai mult de 1.000 de proiecte individuale demonstreaza ca energia poate fi produsa si utilizata intr-un mod eficient oriunde in lume. 

Iata castigatorii pe categorii:

Categoria Pamant:

Universitatea Vladivostok din Rusia a conceput o casa cu energie pasiva, a carei constructii speciale consta dintr-o izolatie completa si utilizeaza energia solara pentru a asigura o temperatura de 22 grade Celsius in camera de zi, chiar si in conditiile vitrege din Siberia, preveneind in acelasi timp si scufundarea caselor in permafrost.

Categoria Foc:

Premiul la aceasta categorie i-a revenit marelui castigator al Energy Globe Awards, proiectului canadian Drake Landing Solar Community.

Categoria Apa:

Un proiect din Nicaragua a castigat premiul la aceasta categorie. Proiectul ofera o solutie curata cu pompe de apa solare, dezvoltat de AsoFenix. Prin intermediul acestuia, comunitatile din Nicaragua au acces la apa curata, si ii invata de asemenea pe locuitori cum sa foloseasca eficient aceasta resursa.

Categoria Aer:

Aceasta categorie a avut doi castigatori. Nave cargo din Gothenborg, Suedia se alimenteaza in port cu energie curata provenind din surse eoliene. Celalat castigator este retailer-ul elvetian Migros, care a optat pentru folosirea energiei curate din mai multe surse, printre care si cele fotovoltaice, a pus la punct un management bun al energiei si a facut multe alte eforturi pentru a proteja mediul si clima.

Categoria Tinerete:

Castigatorul acestei categorii este proiectul Chipembele Wildlife Education Trust din Zambia, care se lupta pentru a-i face mai constienti pe tineri in privinta ecosistemelor din zona. Unul dintre exemplele acestui proiect este zona vaii South Luangwa, afectata serios de turism.

Peste 1.000 de proiecte au participat la editia de anul acesta a Energy Globe Awards, din 105 tari. Iata, mai jos, cateva dintre tarile castigatoare din 2011, la categoria National Energy Globe (pentru lista completa a castigatorilor accesati acest link):

Afghanistan

Land and Water Engineering Team/ Zorghun Afghanistan

Proiect: Land and Water Engineering Team/ Zorghun Afghanistan

Argentina

Ciudadania solidaria

Proiect: Caring for our habitat

Canada

Natural Resources Canada

Projekt: Drake Landing Solar Community

China

Initiative Développement

Proiect: Guizhou and Yunnan Biogaz Project : When improved living conditions meet environmental protection

Egypt

COS (Czech Oceanographic Society)

Proiect: Floating Waste Water Treatment Plants

Coreea de Sud

Songpa-gu

Proiect: Water-Way Songpa

Romania

Asociatia GREEN REVOLUTION 

Proiect: I`Velo

Sierra Leone

Energy For Opportunity

Proiect: Community Charging Stations For Rural Energy Access

Africa de Sud

Nahoon Estuary Nature Reserve

Proiect: Blueprint for a Rural Sustainability Commons in South Africa

Turcia

SOLITEM GmbH

Proiect: Soltrigen

Statele Unite

The LEGO Guards (FIRST LEGO League Team)

Proiect: Forest Guard

 

Juriul Energy Globe Awards a premiat proiectul I`Velo al Asociatiei Green Revolution si Raiffeisen Bank pe baza urmatoarelor criterii:

-sustenabilitatea si eficienta proiectului;

-aspectele inovative ale proiectului, in functie de standardele tehnologice si circumstantele din regiune;

-costuri/beneficii: descrierea aspectelor economice si sociale;

-potentialul de a fi implementat si in alte regiuni;

-compatibilitatea cu mediul: in special in privinta emisiilor de CO2 si a protectiei mediului.

”Este datoria si responsabilitatea noastra sa ne asiguram ca tinerii nostri vor avea un mediu intact maine”. Acestea sunt cuvintele cu care Wolfgang Neumann a lansat premiile Energy Globe World pentru Sustenabilitate in anul 1999.

Proiectele pentru protejarea resurselor, si care implica energiile regenerabile, sunt trimise anual de peste tot din lume. Premiile au ca scop prezentarea proiectelor sustenabile de succes unei audiente cat mai mari, avand in vedere ca multe dintre problemele noastre legate de mediu au deja solutii bune, fezabile. In fiecare an, aproximativ 800 de proiecte si initiative din intreaga lume sunt trimise pentru a fi analizate de juriul din aceasta competitie, la categoriile Pamant, Foc, Apa, Aer si Tinerete.

Premiile Energy Globe sunt acordate anual in cadrul unei mari gale de televiziune. Pana acum, gala a fost organizata in Japonia, Canada si Parlamentul European de la Bruxelles. Printre celebritatile care au prezentat pana acum aceste premii se numara Mihail Gorbaciov, Peter Falk (Columb), Robbin Gibb (Bee Gees), Martin Sheen sau Nigel Kennedy. 

I`Velo, cel mai mare program de bike-sharing din Romania

I’Velo este primul si cel mai mare proiect national de bike-sharing gratuit, fiind lansat de Asociatia Green Revolution si Raiffeisen Bank pe 9 mai 2010.

1.100 de biciclete I’Velo au fost puse la dispozitia doritorilor din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Iasi, in perioada martie – octombrie 2011, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend, in intervalul orar 10.00 – 20.00.

Cele patru centre I’Velo din Bucuresti s-au aflat in: doua in Parcul Herastrau (un centru in zona Expo Flora, cunoscuta si Pescarus, iar celalalt in zona Baraka), unul in Parcul Tineretului (la intrarea in parc dinspre liceul Sincai) si cel de-al patrulea in Parcul Izvor (la intrarea in parc de langa statia de metrou).

In tara, centrul de la Brasov a fost situat langa cladirea Primariei, pe bulevardul Eroilor iar la Cluj-Napoca, centrul I’Velo a fost pozitionat in fata Salii Sporturilor. In Iasi, doritorii de pedalat au gasit bicicletele I’Velo in zona Rapa Galbena, iar cei din Constanta, in Parcul Tabacariei.

900 de biciclete I’Velo au putut fi utilizate gratuit de la centrele de inchiriat, pe baza unui act de identitate (buletin/carte de identitate, carnet de conducere sau pasaport) si a unui contract de dare in folosinta a bicicletei, completat la fata locului.

Bicicletele au putut fi folosite pentru o perioada limitata de doua ore.

Un adult a putut inchiria maxim trei biciclete, una pentru adulti si doua pentru cei mici.

Editia 2011 a venit cu imbunatatiri: pentru a micsora timpul petrecut la cozile bucurestene din fata centrelor de inchiriat, organizatorii au oferit utilizatorilor un sistem online de rezervari, prin crearea website-ului www.ivelo.ro.

Adultii au inchiriat online pana la patru biciclete iar perioada de inchiriere a variat intre 1 – 48 de ore. La centrul de inchiriere ales, utilizatorul trebuia sa prezinte un act de identitate si sa semneze un contract de dare in folosinta a bicicletei.

Rezultate I’Velo 2011

– 350.000 de utilizatori

– 700.000 de ore pe bicicleta

– peste 13 milioane de km parcursi pe bicicleta

– mai putina poluare, cu 30 tone de CO2, ca urmare a alegerii bicicletei

– 16 parteneriate pentru diverse evenimente (Ziua Mondiala a Inimii, Skirtbike, Bucharest Summer University, B’estfest, Peninsula, Noaptea Institutelor, Noaptea Bibliotecilor, Recicloniada, Tribute to Remember Freddie Mercury etc.)

Partenerii I’Velo

Programul I`Velo, initiat de Asociatia Green Revolution si Raiffeisen Bank, se desfasoara sub inaltul patronaj al Ministerului Mediului si Padurilor, cu sprijinul primariilor Capitalei, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta si al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Pentru alte detalii accesati www.ivelo.ro.

Programul I`Velo din acest an s-a incheiat cu competitia I`Velo Bike Day, primul pentathlon dedicat exclusiv biciclistilor.

Citeste si:

Programul I Love Velo, recunoscut pe plan international prin premiul National Energy Globe

I Love Velo a castigat premiul National Energy Globe, "Oscarul pentru mediu"

In curand aflam daca I`Velo a castigat "Oscarul pentru mediu": Cateva ore pana la gala Energy Globe Awards

Proiectul ”I Love Velo”, nominalizat la Energy Globe Awards, cea mai prestigioasa distinctie eco din lume

Proiecte din peste 100 de tari se lupta pentru castigarea Energy Globe Awards (VIDEO)

Invingatorii I’Velo Bike Day au plecat acasa cu cele mai tari biciclete

Pentathlonul I`Velo Bike Day a adunat 223 de biciclisti 

 

spot_img

Ultimele știri