Proiecte din peste 100 de tari se lupta pentru castigarea Energy Globe Awards (VIDEO)

 Energy Globe World Award, cele mai importante premii acordate anual in domeniul sustenabilitatii si dezvoltarii durabile se apropie cu pasi repezi. Ceremonia de decernare a premiilor are loc vineri, 25 noiembrie la Wels, in Austria. Peste 100 de tari cu tot atatea proiecte din continentele Africa, Asia, Europa, Australia si America de Nord se lupta pentru castigarea celor mai importante premii pentru sustenabilitate.

”Este datoria si responsabilitatea noastra sa ne asiguram ca tinerii nostri vor avea un mediu intact maine”. Acestea sunt cuvintele cu care Wolfgang Neumann a lansat premiile Energy Globe World pentru Sustenabilitate in anul 1999.

Proiectele pentru protejarea resurselor, si care implica energiile regenerabile, sunt trimise de peste tot din lume. Premiile au ca scop prezentarea proiectelor sustenabile de succes unei audiente cat mai mari, avand in vedere ca multe dintre problemele noastre legate de mediu au deja solutii bune, fezabile. In fiecare an, aproximativ 800 de proiecte si initiative din intreaga lume sunt trimise pentru a fi analizate de juriul din aceasta competitie, la categoriile Pamant, Foc, Apa, Aer si Tinerete.

Premiile Energy Globe sunt acordate anual in cadrul unei mari gale de televiziune, fiind urmarita de  miliarde de oameni din intreaga lume, potrivit site-ului organizatorilor. Pana acum, gala a fost organizata in Japonia, Canada si Parlamentul European de la Bruxelles. Printre celebritatile care au prezentat pana acum aceste premii se numara Mihail Gorbaciov, Peter Falk (Columbo), Robbin Gibb (Bee Gees), Martin Sheen sau Nigel Kennedy.  

 

Iata castigatorii de anul trecut ai Energy Globe Awards:

Categoria Pamant:

Castigator 2010: Flora Marketing Co. Ltd.

Tara: Mauritius

Proiect: Seeds of hope (Semintele sperantei)

Proiectul a aparut in contextul probelemelor cu defrisarile masive din Mauritius (83% din padurile tarii in ultimii 30 de ani) efectuate pentru obtinerea combustibililor. Dupa fondarea Flora Marketing de catre Vinah Ganoo, in anul 1994, pentru combaterea saraciei si a defrisarilor, in prezent, peste 2500 de fermieri si 500 de sate activeaza pentru organizatie. Ei produc si vand seminte si castiga mai mult decat atunci cand taiau padurile pentru a le vinde. „Am satisfactia ca am plantat peste 100 de milioane de plante si copaci in peste 45 de tari”, a declarat Vinah Ganoo, initiatoarea proiectului.

Nominalizati la categoria Pamant:

Proiect al: Micronesia Eco Inc.

Tara: Statele Federale ale Micronesiei

Proiect: Reciclarea aduce protectia mediului si mai mult venit locuitorilor insuleind inhabitants

Proiect al: GIWOG AG

Tara: Austria

Proiect: Case pasive standard si confort prin renovare

 

Categoria Foc:

Castigator 2010: Statoil ASA New Energy, Wind Energy

Tara: Norvegia

Proiect: Urmatoarea generatie in domeniul tehnologiei eoliene

Centrala plutitoare

Energia eoliana este prietenoasa cu mediul si sustenabila. Problema cu ea este ca locuitorii din zonele cu astfel de turbine se plang constant de zgomotul rotoarelor. Dar prin proiectul norvegienilor (coasta de vest a tarii, toamna lui 2009), turbinele eoliene au fost mutate pe apa, putand fi instalate si ancorate la adancimi de pana la 700 de metri, ceea ce ofera un potential aproape nelimitat pentru obtinerea energiei verzi. 

Nominalizati la categoria Foc:

Proiect al: FAROOQUI foundation

Tara: Bangladesh

Proiect: Solar multi-user solar system (Proiect de utilizare multipla a energiei Soarelui – energie solara „la purtator”)

 

Proiect al: Centre for Rural Technology, Nepal

Tara: Nepal

Proiect: Program pentru imbunatatirea morilor de apa din Nepal

 

Categoria Apa:

Castigator: Sustainable Innovations

Tara: India

Proiect: Retea subterana de colectare a apei de ploaie pentru marirea rezervelor de apa

Viata este grea in multe regiuni din India. Zi de zi, apa trebuia adusa de la mare departare. Una dintre cele mai arid eregiuni din India este Rajasthan, cu o populatie de 56 de milioane de oameni si doar 45 de zile ploiaoase pe an. 

Dr. B. P. Agrawal a crescut in aceasta regiune a Indiei si a trebuit sa aduca zilnic apa in copilarie. Experienta i-a dat ideea pentru proiectul “Aakash Gangaist” (rau din rai, proiect implementat de ONG-ul Sustainable Innovations). El functioneaza pe baza unui principiu simplu: apa de ploaie este colectata de pe acoperisul caselor si colectata intr-un sistem de rezervoare subterane. Apa dulce si curata este apoi disponibila pentru oameni si animale la un pret infim. Sase sate si 250.000 de oameni beneficiaza de aceasta „apa din rai”. Astfel de proiecte sunt puse acum in practica si in China.

Nominalizati la categoria Apa:

Proiect al: Aga Khan Planning and Building Service 

Tara: Pakistan

Proiect: WAESP – program pentru apa si igiena / apa curata pentru o viata sanatoasa

 

Proiect al: HelioTech Türk GmbH

Tara: Germania

Proiect: HelioTech – sistem de tratare a apei / apa pentru toata lumea

 

Categoria Aer:

Castigator: Epoch Energy Technology Corp.

Tara: Taiwan

Proiect: EP-C100 – sistem de alimentare hibrid – sistem dual de alimentare pentru autobuze, camioane si automobile

Epoch Energy Technology of Taiwan a dezvoltat o tehnologie care imbogateste combustibilii cu gaz oxy-hidrogen. Scopul tehnologiei este de a reduce emisiile prin folosirea oxigenului si hidrogenului, care sunt prietenoase cu mediul inconjurator, protejand astfel sanatatea oraselor si a locuitorilor lor. 

Eficienta acestor gaze reduce consumul de combustibil si emisiile cu 15%. Aplicarea la nivel mondial a tehnologiei ar insemna emisii mai scazute cu 667 milioane de tone CO2/an. Ssistemul hibrid de alimentare poate fi usor adaptat la vehiculele deja existente si a fost deja etstat in transportul public din China si Taiwan. 

Nominalizati la categoria Aer:

Proiect al: City of Ann Arbor

Tara: Statele Unite

Proiect: City of Ann Arbor LED Streetlight Program – program de iluminare stradala cu LED-uri 

 

Proiect al: Malmö Environment Department

Tara: Suedia

Proiect: Malmö – Orasul suedez Malmö pune un mare accent pe resursele din energiile regenerabile si cauta sa devina centrul energiei solare din Suedia.

 

Categoria Tineret:

Castigator: Ciudadanía Solidaria

Tara: Argentina

Proiect: Provizii autonome de alimente destinate scolilor din Argentina, pentru combaterea saraciei si a malnutritiei

Comunitatea rurala din La Soledad, provincia Salsa, din nord-vestul Argentinei se lupta cu saracia si foametea. In cadrul unui proiect al ONG-ului Ciudadanía Solidaria a fost asigurata mancarea in scolile din scolile locale. A fost creata o arie agricola pe pamantul scolii, unde au fost cultivate fructe si legume, unele dintre ele in sere, si crescute animale (porci,gaini, iepuri). 

Produsele organice astfel obtinute sunt procesate apoi de elevi. Fertilizatorii sunt obtinuti din reziduurile bio, iar energia este oferita de Soare. Datorita succesului proiectului, acesta a inceput sa fie implementat si in scoli din alte regiuni.

 

Nominalizati la categoria Tineret:

Proiect al: Ustanova Ekosola kot nacin zivljenja

Tara: Slovenia

Proiect: Scoli eco ca un mod de viata 

 

Proiect al: MOHAMMED VEX Foundation for Environment Protection

Tara: Maroc

Proiect: Program de scoli eco.

 

 

Florin Tulbure

 

spot_img

Ultimele știri