Hidrotehnica, o componenta eficienta a ingineriei si a protectiei mediului

Mentinerea calitatii apelor, purificarea celor folosite de om, producerea de energie regenerabila, protectia coastelor, apararea impotriva inundatiilor si contracararea secetei sunt chestiuni ale zilei. Dan Stematiu scrie despre legatura profunda dintre hidrotehnica si mediu.

Text de Dan Stematiu

Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Universitatii Teh nice de Constructii Bucuresti, la randul ei o scoala cu traditie si demni inaintasi, cuprinde astazi specializari care imbraca toate aspectele hidrotehnicii. Se regasesc constructiile si amenajarile hidrotehnice, ingineria sanitara si protectia mediului (provenita din traditionala scoala de alimentari cu apa si cana lizari), ingineria mediului acvatic.

Relatia dintre hidrotehnica si mediu, atat ca domeniu, cat si ca scoala, este evidenta. Mentinerea calitatii apelor naturale, purificarea apelor folosite de om, producerea de energie curata si regenerabila, protectia coastelor litoralului, apararea mediului natural si a populat iei impotriva inundatiilor, contracararea secetei sunt, poate, cele mai evidente conexiuni.

Lupta omenirii cu fenomenele naturale nefavorabile (cutre mure, eruptii vulcanice, inundatii, seceta, geruri si zapezi, furtuni) este extrem de veche si continua si astazi, cu succese din ce in ce mai mari. Evitarea zonelor expuse concomitent cu lu crarile de aparare impotriva inundatiilor a micsorat pe alocuri riscurile provocate de fenomene naturale adverse pana la nive luri acceptabile.

Inundatiile provoaca aproximativ 70% din pagubele si pier derile anuale pe plan mondial. Intre anii 1965 si 2000, ele au provocat in lume peste 3 milioane de morti, afectand grav pes te 2 miliarde de oameni. In aceeasi perioada, numai in Europa s-au inregistrat 350.000 morti si au fost afectate 560.000 de persoane. Proiectarea, executia si exploatarea corecta a lucrarilor hidrotehnice (a caror ceda re conduce la inundatii de regula mai mari decat in regim natural), calibra rea, regularizarea si intretinerea albiilor, pregatirea din timp a unor mijloace de interventie la lucrarile hidrotehnice periclitate de viituri sunt vitale pentru a reduce efectul fenomenelor meteorologice extraordinare. Este nevoie de ingineri hidroteh nicieni price puti, formati de o scoala de valoare. Cred ca scoala este Facultatea de Hidrotehnica din Bucuresti. Prof. univ. dr. ing. Dan Stematiu este seful Catedrei de Constructii hidrotehnice, Facultatea de Hidrotehnica din Bucuresti

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri