Harta on-line cu reactoarele nucleare

Greenpeace lansat astazi o harta on-line interactiva, care indica toate reactoarele nucleare functionale din lume, impreuna cu estimari ale numarului potential de victime in cazul unui dezastru similar celui de la Fukushima.

In cazul Romaniei, harta releva ca pe o raza de 30 de kilometri de reactoarele de la Cernavoda pot fi afectati 130.000 de locuitori. In cazul unui scenariu in care ar avea loc un accident nuclear puternic, care s-ar extinde pana la 300 de kilometri, dezastrul ar face pana la 15,7 milioane de victime.

Harta interactiva permite aproprierea prin zoom pentru vizualizarea detaliata a situatiei fiecarei dintre cele 400 de centrale de acest tip existente la nivel mondial. Sunt diponibile date legate de anul infiintarii centralei, numarul locuitorilor din vencinatatea ei, precum si capacitatea de productie.

Vezi aici harta centralelor nucleare.

Harta realizata de Greenpeace poate fi accesata de pe portalurile de socializare Facebook si Twitter si permite utilizatorilor sa se atentioneze unii pe altii de riscul unui accident nuclear din imediata apropiere.

„Am lansat aceasta harta interactiva pentru ca oamenii sa afle exact cat de aproape se afla de urmatorul Fukushima si pentru ca ei sa se poata avertiza unii pe altii in ceea ce priveste riscurile. Concluzia raportului este că un nou dezastru nuclear provocat de mana omului s-ar putea repeta la orice alta centrala nucleara din lume, milioane de oameni fiind expusi acestui risc. Greselile pe care le-am vazut in Japonia se pot repeta oriunde exista reactoare nucleare si ar putea duce la un accident major in orice tara”, a declarat Aslihan Tumer, reprezentant al campaniei de energie sustenabila, din cadrul Greenpeace International.

Potrivit organizatiei, dezastru nuclear ar putea necesita evacuarea oamenilor chiar si de la cateva sute de kilometri de un accident.

Astfel, instrumentul on-line dezvoltat de Greenpeace indica numarul oamenilor care ar trebui evacuati la distante de pana la 300 de kilometri, in cazul unui accident grav.

„Singura cale prin care putem preveni accidentele nucleare este inchiderea treptata a reactoarelor nucleare, urmata de inlocuirea acestora cu surse regenerabile de energie si de imbunatatirea masurilor de eficienta energetica”, a adaugat Tumer.

Gabriel Botezatu

Foto: www.greenpeace.org

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri