Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a lansat joi un apel catre cetatenii judetului sa aiba grija de cursurile de apa si sa nu le mai foloseasca ca loc de depozitare a gunoaielor.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile locale trebuie sa se implice mai mult in constientizarea cetatenilor, de la educare pana la aplicarea de amenzi. Constantin Strujan considera ca va mai trece foarte mult timp pana cand apele din judet, lacuri sau rauri si parauri, vor fi curate si nimeni nu va mai arunca in ele resturile menajere.
"Avem foarte mult de lucru. Este un proces indelungat si cred ca doar urmasii nostri vor avea parte de ape mai curate", a spus prefectul Harghitei.
Directorul Societatii de Gospodarire a Apelor Harghita, Miklos Geza, a afirmat ca una dintre cele mai mari probleme este cea a lacurilor de acumulare Frumoasa si Mesteacan, care alimenteaza cu apa potabila oralele Miercurea Ciuc si Balan si unde oamenii nu inteleg ca nu au voie sa se scalde.
Potrivit lui Miklos Geza, in ultima vreme a crescut numarul celor care merg sa faca baie in lacurile de acumulare sau ies la picnic chiar in zona de protectie speciala. De aceea, se va cere ajutorul jandarmilor pentru ca cetatenii sa inteleaga ca este interzis acest lucru, oamenii legii urmand sa aplice si amenzi. "Nu e de joaca. Este apa potabila, e viata noastra si trebuie sa avem grija", a spus Miklos Geza.
El a explicat ca, in ciuda actiunilor permanente de igienizare efectuate de institutia pe care o conduce, intotdeauna exista persoane care arunca diverse deseuri pe malurile raurilor si paraurilor sau chiar in albiile cursurilor de apa.
"In primavara am adunat de pe malurile Oltului, in zona municipiului Miercurea Ciuc, 12 masini de 16 tone cu deseuri, de la cartofi pana la materiale de constructii, la care se adauga zeci de saci de PET-uri", a afirmat Miklos Geza, care a tinut sa remarce ca cei care nu au grija de cursurile de apa nu sunt tinerii, ci persoanele mai in varsta.