Oamenii de știință spun că greutatea obiectelor create de om va depăși probabil tot ce este viață pe Pământ (animalele, pădurile, peștii, ierburile, ciupercile, bacteriile etc.) până la sfârșitul anului, scrie BBC.
Cu alte cuvinte, greutatea combinată a tuturor materialelor plastice, cărămizilor, betonului și a altor lucruri pe care le-am realizat în lume va depăși pentru prima dată toate animalele și plantele de pe planetă.
Greutatea estimată a obiectelor create de om este de aproximativ o teratonă. Cantitatea de lucruri noi produse în fiecare săptămână este echivalentă cu greutatea corporală a tuturor celor 7,7 miliarde de oameni.
Aceste cifre uimitoare au fost calculate de o echipă de la Institutul de Științe Weizmann din Rehovot, Israel, pentru a arăta cum specia noastră transformă Pământul.
„Semnificația este simbolică în sensul că ne spune ceva despre rolul major pe care umanitatea îl joacă acum în modelarea lumii și a stării Pământului din jurul nostru”, a declarat pentru BBC News dr. Ron Milo, care a condus cercetarea.
Oamenii de știință au calculat masa combinată a tuturor lucrurilor create de om din 1900 până în prezent și au comparat acest lucru cu greutatea tuturor ființelor vii de pe planetă (cunoscută sub numele de biomasă).
De la sticle de plastic la cărămizi și betoane pe care le folosim pentru clădiri și drumuri, greutatea tuturor lucrurilor pe care le producem s-a dublat recent la fiecare 20 de ani.
În același timp, greutatea ființelor vii a scăzut, în principal din cauza pierderii vieții vegetale în păduri și spații naturale.
Și, potrivit estimărilor cercetătorilor, 2020 este anul în care masa creată de oameni, precum drumuri, clădiri și mașini, va depăși probabil cea a tuturor ființelor vii din lume.
Anul exact este greu de calculat cu precizie, astfel încât poate exista o anumită variabilitate în estimări cu câțiva ani, de fiecare parte, spun ei.
Dar dacă vom continua în acelaşi stil, până în 2040, greutatea tuturor lucrurilor create de om se va tripla, de la aproape 1,1 teratone (1.100.000.000.000 de tone) la aproximativ trei teratone.
Aceasta înseamnă că omenirea produce acum lucruri cu o rată de peste 30 de gigatone (30.000.000.000 de tone) pe an.
Cercetarea, publicată în Nature, este o dovadă suplimentară a faptului că am intrat într-o nouă eră geologică, cunoscută sub numele de antropocen, unde impactul umanității asupra Pământului va fi vizibil în sedimente și roci peste milioane de ani în viitor.
Data formală de începere ar putea fi anii 1950, care marchează începutul „Marii Accelerații”, când populația umană și tiparele sale de consum s-au accelerat brusc. Coincide, de asemenea, cu răspândirea materialelor omniprezente, precum aluminiu, beton și plastic.