In perioada martie-octombrie 2013, romanii au reciclat peste 16.000 de kilograme de deseuri electrice si electronice (DEEE) si peste 2.000.000 de recipienti PET, la aparatele inteligente de colectare ale Green Group, amplasate in reteaua marilor retaileri, se arata intr-un comunicat al companiei.
Considerand valoarea medie de 5 lei/kilogram pentru un DEEE adus si 0,05 lei pentru fiecare PET colectat, valoarea directa a reciclarii in aceasta perioada depaseste 200.000 de lei, adica 333 de salarii medii pe economie.
Sistemul de preluare a deseurilor pe baza de recompensa este un concept nou in Romania, prin care se urmareste educarea oamenilor cu privire la valoarea economica a deseurilor. Suma care li se returneaza oamenilor sub forma de voucher la cumparaturi, desi nu este una mare, este importanta prin faptul ca atribuie o valoare economica directa actului de reciclare”, a declarat Constantin Damov, cofondator Green Group.
Green Group a introdus pentru prima data in Romania sistemul inteligent de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, Reciclatorul Verde, in martie 2013, iar primul sistem de colectare inteligenta a PET-urilor, Bancomatul Verde, functioneaza din noiembrie anul trecut.
Noutatea aparatelor de colectare ale Green Group consta in faptul ca returneza vouchere de cumparaturi in schimbul deseurilor aduse. Pana la ora de fata, Green Group a amplasat 18 astfel de aparate inteligente de colectare in reteaua magazinelor CORA, Auchan si Carrefour.
Colectarea selectiva la aparatele Green Group se face simplu. Bancomatul verde identifica imediat ambalajul preluat si calculeaza valoarea garantiei care trebuie rambursata colectorului, prin tiparirea unui voucher ce va fi folosit la casa magazinului. Pentru fiecare PET introdus, colectorul primeste un voucher in valoare de 0,05 lei, iar pentru fiecare doza de aluminiu, un voucher de 0,03 lei”, potrivit Green Group.
Reciclatorul Verde
In acelasi timp, Reciclatorul Verde primeste toate tipurile de deseuri electrice, electronice si electrocasnice si, in functie de tipul deseului adus si greutatea acestuia, calculeaza valoarea recompensei. De exemplu, pentru laptopuri, pretul este de 1,5 lei/kg, pentru PC-uri – 1,2 lei/ kg, pentru televizoare, monitoare LCD, cuptoare cu microunde, boilere, calorifere si imprimante – 0,7 lei/ kg, pentru frigidere, masini de spalat, aragaze si aparate de aer conditionat – 0,8 lei/ kg, iar pentru telefoane mobile – 10 lei/ kg. Astfel, pentru un frigider, voucher-ul primit ar putea avea o valoare de 80 de lei.
Actiunea de amlasare a aparetelor de colectare pe baza de recompensa este parte a Acordului voluntar privind prevenirea generarii de deseuri de ambalaje si imbunatatirea colectarii si reciclarii, incheiat in urma cu un an intre reciclatori, retaileri si Ministerul Mediului.