Inainte cu catva timp ca teribilul tsunami sa loveasca Japonia, compania Shimizu prezenta un proiect futurist, chiar utopic, si anume orasul plutitor, Green Float, instalat pe ocean.
Orasul pare a fi un adevarat paradis!
Acum insa, dupa ce tsunamiul a facut ravagii in Japonia, acest proiect este privit cu alti ochi, desi ideea pare inca irealizabila pentru unii.
Pe o structura plutitoare de 3 kilometri diametru, denumita celula, se inalta un turn de 1.000 de metri inaltime, care se largeste spre partea superioara formand un fel de palnie ce are 1.000 de metri diametrul.
Celulele pot functiona in autarhie pe ocean, pot profita de caldura regiunii ecuatoriale, si de racoarea care domneste la 1 kilometru inaltime.
In aceasta palnie, formata in partea superioara a turnului, ar urma sa traiasca intre 10.000 si 50.000 de locuitori, in timp ce alti cetateni ai Green Float ar putea locui la baza turnului, la nivelul oceanului, unde se vor gasi culturi, paduri si ferme piscicole.
In interiorul turnului, ar urma sa fie plasate, fabrici in care se vor produce bunuri sau hrana si, astfel, orasul plutitor ar putea dobandi autonomie deplina.
Deseurile vor fi recuperate, iar materiile organice reciclate si folosite ca ingrasaminte pentru culturi. Emisiile de dioxid de carbon, potrivit autorilor acestui proiect, vor fi deosebit de scazute.
Aceste celule sau comunitati plutitoare ar putea fi asezate unele langa altele sau ar putea constitui unor metropole, districte sau tari adapostind milioane de oameni.