Rosia Montana aniverseaza 1881 de ani (Video)

Opt orase europene sarbatoresc, in aceste zile, implinirea a 1881 de ani de atestare documentara a localitatii Rosia Montana.

In Bucuresti, Ziua Rosiei Montane va fi marcata la Clubul Taranului Roman, astazi, incepand cu ora 16.00. Organizatorii actiunii sunt asociatiile Alburnus Maior, Bucuresti si Re Generation.

Manifestarile aniversare, aflate la a doua editie, vor reprezenta si un prilej de a sublinia importanta conservarii si punerii in valoare a patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana, precum si de a respinge proiectul minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation.

La Muzeul Taranului Roman va fi prezentata o selectie de filme documentare despre judetul Alba si Rosia Montana, cat si despre situatiile altor comunitati locale, din Turcia si din Cehia, unde se deruleaza proiecte miniere. Vor urma o dezbatere despre oportunitatea includerii Rosiei Montana in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, o expozitie de fotografie ilustrand istoria afiselor campaniei Salvati Rosia Montana intre anii 2002 – 2012, iar in final sunt programate doua concerte: Ada Milea si Iordache & Sorin Romanescu.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de 1881 de ani. Numele sau latin, Alburnus Maior, apare pentru prima data intr-o tablita cerata din data de 6 februarie a anului 131. Tablitele cerate gasite in minele de la Rosia Montana reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

In jurul localitatii sunt conservate zeci de case si gospodarii declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale, precum si o rezervatie arheologica.

Ziua Rosiei Montane va fi sarbatorita si in alte opt orase din Romania si din afara ei: Rosia Montana, Cluj Napoca, Iasi, Timisoara, Constanta, Brasov, Chisinau si Berlin.

 Alburnus Maior, fondata de catre locuitori si proprietari din Rosia Montana

Alburnus Maior se opune proiectului minier propus de Rosia Montana Gold Corporation pe considerente sociale, culturale, de mediu si economice. Pe scurt, asociatia se impotriveste:

– planului de relocare care va afecta 740 de gospodarii si 140 de apartamente
– distrugerii patrimoniului istoric si arheologic de o valoare inestimabila – case de patrimoniu si galerii romane si pre-romane
– folosirii tehnologiei pe baza de cianuri
– extragerii la scara larga, pe baza de cariera deschisa a aurului .

Alburnus Maior este initiatoarea campaniei Salvati Rosia Montana, cea mai ampla initiativa a societatii civile din Romania, ce reuneste in cei 10 ani de activitate multimple actiuni, evenimente si luari de pozitie ale localnicilor, organizatiilor de mediu, bisericilor, organismelor internationale de protectia patrimoniului, institutiilor academice si stiintifice.

Dezvoltata in cea mai mare miscare pentru apararea drepturilor omului din tara (dreptul la mediu, la patrimoniu, la libera exprimare, la proprietate etc, campania Salvati Rosia Montana reprezinta opozitia fata de deschiderea celei mai mari mine de suprafata din Europa. Motivele opozitiei sunt multiple dintre acestea distingand argumente privind protectia mediului, patrimoniul cultural, perspectivele economice limitate si impactul social puternic prin relocarea si stramutarea populatiei locale.

 

Mihai Diac
 

spot_img

Ultimele știri