Green Deal ar putea fi foarte nociv pentru agricultorii din Europa, obligați să respecte standarde foarte înalte în ceea ce privește protecția mediului și implicit și costuri de producție mai mari, în condițiile în care importurilor de alimente din afara UE nu li se impun astfel de condiții, a atras atenția Ana-Maria Stancu, board member, euRobotics aisbl.
„Din punctul meu de vedere Green Deal, care la nivel teoretic este văzut ca o oportunitate, s-ar putea să fie foarte nociv pentru agricultura din Europa. Noi vrem să avem agricultură ecologică în Europa, să avem agricultură fără pesticide (…), însă nu s-a vorbit nimic despre importuri. Noi ne chinuim aici să facem alimente care să fie ecologice, să nu distrugă, să menținem clima, însă vom importa din Brazilia, Africa, India tot felul de alimente și atunci prețul celor din Europa nu va putea să fie în competiție cu cele de acolo. Practic noi le interzicem celor din agricultură de aici să facă alimente la un preț mai redus pentru că vrem să protejăm mediul, însă vom importa de la alții care nu fac acest lucru”, a spus Stancu.
Opinia despre Green Deal a fost emisă în cadrul dezbaterii „Provocările agriculturii românești în contextul strategiei UE „De la fermă la consumator” și a noii Politici agricole comune (PAC)”, organizate de Ministerul Afacerilor Externe și Institutul European din România.
Ea a subliniat că Europa încearcă să protejeze mediul, însă state precum China au spus că vor lua măsuri consistente abia după 2050. „Poate că ar fi un lucru pentru care merită să luptăm cu adevărat însă atrag atenția că China a spus că o să se ocupe de chestia asta cu clima undeva prin 2050, ceea ce înseamnă că noi o să ne chinuim pe continentul ăsta mic să facem bine pentru climă, însă ditamai mastodontul a zis că mai încolo”, a spus Ana-Maria Stancu.
Pe de altă parte, expertul în politici publice și tehnologii a spus că, din cauza războiului, foarte multe mii de hectare nu se însămânțează în acest moment în Ucraina. „Efectul războiului (…) o să îl vedem peste încă un an. Probabil o să varieze prețurile la cereale și la alte culturi”, a spus ea.
În ceea ce privește predicțiile pe termen lung, FAO arată că până în 2050, populația lumii va crește cu 34%, însă cantitatea de mâncare pe care va trebui să o producem va trebui să crească cu 70%. Agricultura va fi afectată și de urbanizarea crescândă, ceea ce va accentua criza din rural și a forței de muncă din acest sector. În plus, omenirea trebui să producă mai mult cu aceeași suprafață de pământ.
Stancu a spus că un ajutor poate veni din zona tehnologiei și a oferit câteva exemple. „Tehnologia poate să ajute foarte mult în această zonă. Există acum volane care pot să îți facă tractorul vechi semiautonom. Noi am montat așa ceva și vreau să spun că merge fenomenal să vezi un tractor din anii `80 – `90 care merge singur în linie dreaptă pe cultură. Nu îți mai trebuie un personal atât de calificat pe zona aceasta și, pe de altă parte, crește precizia în care aplici tratamente sau faci însămânțare. Evident poți să iei un tractor actual autonom, dar prețurile sunt pe măsură și în România nu prea vorbim despre astfel de achiziții”, a spus ea.
Alte tehnologii menționate au fost senzorii de temperatură/ umiditate și stații de vreme, care pot oferi informații valoroase fermierilor. Capcanele de identificarea a dăunătorilor îi identifică și îi numără astfel încât să se poată acționa punctual. De asemenea, sunt folosite fotografiile realizate de drone sau de un câine-robot care preia imagini de la nivelul plantei, făcând posibil tratamentul segmentat pe zona afectată de cultură.