Mai puține grăsimi nesănătoase în alimentele din comerț

Începând de ieri au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 182/19.08.2020 prin care producătorii din România și cei care trimit produse alimentare la noi în țară trebuie să limiteze adaosul de acizi trans (grăsimi nesănătoase) la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținut. Pe această listă se regăsesc prăjiturile, alimentele de fast food, popcornul pentru microunde și altele.

Legea numărul 182 din 19 august 2020 prevede reglementarea conținutului de acizi grași trans (AGT) în produsele alimentare destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecție alimentară a consumatorilor.

Astfel, operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de maximum 2 g/100 g de grăsime din conținut. Produsele importate se supun acelorași reglementări.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății vor efectua periodic controale oficiale pentru produsele reglementate din prezenta lege. Nerespectarea prevederilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.

„Menționăm că va fi funcționabil un singur laborator de analiză pentru determinarea acizilor grași trans, la nivelul D.S.V.S.A. Buzău”, a precizat Organizație pentru Protecția Consumatorilor IncoCons, într-un comunicat.

Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

„În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții si producătorii să fie mai responsabili, iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

„E genul de inițiativă care va funcționa doar acompaniată de educație despre nutriție și moderație”, au subliniat cei de la Decât o Revistă în newsletterul Concentrat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri