Ghidul de finanțare al Proiectului Electric Up dezavantajează sectorul HORECA și IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu – PATRES

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) critică modul în care sunt aplicate programele naționale Casa Verde Fotovoltaice și ElectricUp, două programe de mare interes pentru persoanele care vor să devină prosumatori, respectiv a IMM-urilor și operatorilor din domeniul HORECA pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. 

PATRES anunţă că Ghidul de finanţare al Proiectului Electric Up dezavantajează sectorul HORECA şi IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu şi precizează că are greşeli în gestionare, la fel ca la Programul Casa Verde Fotovoltaice.

„Dacă primul program este nefuncțional “grație” gestionării deficitare a AFM, cel de-al doilea program – în loc să sprijine – dezavantajează tocmai sectorul HORECA și IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu. Nu putem, așadar, să nu semnalăm că se fac greșeli, care vor conduce la disfuncționalități!”, arată asociaţia.

PATRES își exprimă speranța că, urmare a observațiilor și recomandărilor transmise în cadrul procesului de consultare publică, Ghidul de finanțare să fie modificat astfel încât să se adreseze entităților economice pentru care a fost creat și programul să poate fi implementat cu succes până în anul 2027.

„Vă prezentăm o situație care dezavantajează în mod special sectorul HORECA, tocmai sectorul cel mai afectat de criza COVID-19, dar și IMM-urile cu consum mic spre mediu. Ghidul de finanțare prevede obținerea punctajului maxim, respectiv 45 de puncte în cazul în care consumul beneficiarului pentru 12 luni este de 6 ori mai mare față de producția anuală a centralei fotovoltaice. Păstrarea acestui parametru în forma propusă va duce la subdimensionarea masivă a instalațiilor, și la instalarea lor doar în unități mari consumatoare de energie. În plus, nu este corectă o raportare la consumul total, respectiv consumul de noapte în cazul unor centrale fotovoltaice care prin definiție produc doar ziua. Mai mult decât atât, ghidul bonifică cu 5 puncte instalarea de baterii, care în cazul unui raport de 6 la 1 consum versus producție devin total inutile”, arată PATRES.

Potrivit asociaţiei, beneficiarii programului ElectricUp vor prefera să achiziționeze unitățile de stocare pentru a obține punctaj mai mare, dar ele nu vor ajunge să fie folosite, ceea ce va reprezenta o risipă a resursei publice.

PATRES face un apel public la Miniștrii Mediului și Energiei, care să se asigure de buna funcționare a celor două programe naționale.

Patronatul solicită intervenţia lui Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, să dispună măsuri urgente ca Administraţia Fondului pentru Mediu să deblocheze cât mai repede programul Casa Verde Fotovoltaice şi să reconsidere miile de dosare respinse pe motive care nu sunt rezonabile şi imputabile cetăţenilor care au dorit să devină prosumatori, dar care au fost excluşi din acest program. PATRES se adresează şi lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, ”cu rugămintea de a lua în considerare observaţiile şi recomandările noastre pentru ca programul ElectricUp să-şi atingă scopul pentru care a fost creat”.

Ce spune AFM

Ca răspuns la adresa transmisă de Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România cu privire la programul Casa Verde Fotovoltaice, Administraţia Fondului pentru Mediu a comunicat că la data de 10 decembrie 2020 au fost solicitate la decontare 370 de sisteme de panouri fotovoltaice şi au fost finanţate 7 sisteme şi totodată că a fost efectuat viramentul pentru acestea în data de 23 noiembrie 2020, iar pentru celelalte sisteme au fost solicitate clarificări.

”Totodată, reprezentanţii AFM au explicat motivele întârzierii programului: Durata de aprobare a decontării de la depunerea dosarului până la efectuarea viramentului variază în funcţie de corectitudinea documentelor ce însoţesc cererea de decontare, precum şi de volumul de lucru al salariaţilor AFM, ţinând cont de faptul că instituţia noastră asigură finanţare mai multor programe de protecţie a mediului”, mai arată PATRES.

Reprezentanţii patronatului spun că doar şapte sisteme de panouri fotovoltaice au fost finanţate de AFM la doi ani de la demararea programului.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.

Citeşte şi:

Schimbare majoră în sectorul construcţiilor: toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape zero
Vântul şi apa furnizează cea mai mare parte a electricităţii din surse regenerabile din Europa
spot_img

Ultimele știri