Getica CCS ramane in competitia europeana

Proiectul de captare si stocare a dioxidului de carbon Getica ramane in competitia europeana, a anuntat joi Carmencita Constantin, directorul Diviziei Energie si Mediu in cadrul ISPE Bucuresti.

“Vestile sunt foarte bune pentru noi. Am depasit evaluarea tehnica si financiara realizata de Banca Europeana pentru Investitii. Urmatorul pas trebuie sa vina de la nivelul guvernamental, care trebuie sa-si reconfirme sprijinul pentru acest proiect”, a declarat Carmencita Constantin.

Potrivit acesteia, in competitia europeana, alaturi de proiectul romanesc, au mai ramas alte noua proiecte din cinci tari: Olanda, Franta, Italia, Marea Britanie si Polonia.

Reprezentanta ISPE a precizat ca finantarea europeana va acoperi 50 la suta din investitie si 50 la suta din costurile de operare pe zece ani.

Pe de alta parte, pentru acelasi proiect, Romania a solicitat din partea Comisiei Europene un grant de 500 de milioane de euro.

Prin Getica CCS urmeaza sa fie captata, transportata si stocata o cantitate de 1,5 milioane tone de dioxid de carbon (CO2) pe an. Transportul se va realiza printr-o conducta subterana pe o lungime totala de circa 40 kilometri. Stocarea va fi realizata prin formatiuni geologice acvifere saline de mare adancime aflate pe o raza de maximum 50 kilometri fata de Centrala Termoelectrica Turceni.

Compania de proiect Getica CCS este formata din Complexul Energetic Turceni – viitorul operator al instalației de captare, Romgaz Medias – viitorul operator al instalatiei de stocare geologica si Transgaz – viitorul operator al retelei de transport.

Proiectul demonstrativ Getica CCS este un proiect guvernamental, coordonat de Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri si susținut de Global CSS Institute, din Australia, care a oferit un grant de 2,55 milioane euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate.

Getica CCS se deruleaza in regiunea de sud-vest a Romaniei, considerata cea mai industrializata regiune, responsabila pentru emisia a 40% din totalul emisiilor de CO2 la nivel national, adica 24,5 milioane tone CO2 pe an, potrivit realizatorilor proiectului.

Cosmin Zaharia

Foto: zf.ro

Citeste si:

Proiectul demonstrativ de stocare a CO2 Getica CCS necesita o finantare de 500 milioane euro

spot_img

Ultimele știri