Gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

Text de Edgar Jakab, avocat

Operatorilor economici le revin importante obligatii referitoare la atingerea obiectivelor anuale de valorificare, respectiv reciclare, a deseurilor de ambalaje precum si legate de raportarea cantitatilor de deseuri de ambalaje gestionate autoritatii competente. In acest context, cunoasterea notiunii de "ambalaj" dobandeste o importanta majora in corecta aplicare si interpretare a dispozitiilor legale.

Legislatie aplicabila. Definitie

Hotarare nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje transpune in legislatia nationala prevederile directivei 94/62/CE privind ambalajele si deseurile de ambalaje, amendata ulterior prin Directiva 2004/12/CE.

Prin ambalaj se intelege orice obiect, indiferent de materialul din care este confectionat ori de natura acestuia, destinat retinerii, protejarii, manipularii, distributiei si prezentarii produselor, de la materii prime la produse procesate, de la produca tor pana la utilizator sau consumator.

Criteriile legale

Legea stabileste trei criterii care stau la baza definirii unui obiect ca ambalaj:

  1. Un obiect se considera ambalaj in masura in care nu face parte integranta din produs, fiind necesar pentru a contine, a sustine sau a pastra produsul pe toata durata de viata a acestuia, iar elementele sale sunt destinate a fi utilizate, consumate sau eliminate impreuna cu produsul.

    Astfel, sunt considerate ambalaje cutiile pentru dulciuri sau carcasa de compact-disc. Pe de alta parte, nu sunt ambalaje ghivecele pentru flori, cutiile de scule, plicurile de ceai, stratul de ceara de pe branzeturi sau membranele mezelurilor.

  2. Obiectele proiectate si destinate a fi umplute la punctele de vanzare, precum si obiectele "de unica folosinta" sunt considerate ambalaje daca indeplinesc functia de ambalare.

    Constituie ambalaje pungile de transport din plastic sau hartie, farfurii si pahare de unica folosinta, filme aderente, pungi pentru sandviciuri, foliile de aluminiu. Insa nu reprezinta ambalaje paletele pentru amestecat sau tacamurile de unica folosinta.

  3. Componentele ambalajelor si elementele auxiliare integrate in ambalaj sunt considerate ca parte din ambalajul in care sunt integrate.

    Elementele auxiliare agatate direct de produs sau atasate de acesta sunt considerate ambalaje daca nu sunt parte integranta a produsului si daca elementele lor nu sunt toate destinate a fi utilizate, consumate sau eliminate impreuna cu produsul.

    Etichetele agatate direct de produs sau atasate de acesta sunt considerate ambalaje. Sunt considerate ca parte a ambalajului peria de mascara care este parte a dispozitivului de inchidere, etichetele adezive atasate altui ambalaj, capsele metalice, mansoanele din plastic sau dispozitivele de ma surare-dozare care formeaza dispozitivul de inchidere pentru detergenti.

    Aceste clarificari vor veni in mod cert in sprijinul operatorilor economici in indeplinirea obligatiilor de furnizare catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabiler a informatiilor legate de gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Aceste informatii se constituie mai departe intr-o baza de
    date din care se transmit informari si rapoarte catre Comisia Europeana.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri