Ordonanta de Urgenta 57/2013, care prevede, incepand cu 1 iulie 2013, amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie din surse hidro, eolian si fotovoltaic este un bun exemplu de genocid juridic, a declarat in cadrul unei dezbateri desfasurate la International Electric & Automation Show (IEAS), Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica (RPIA).
Ceea a ce s-a intamplat cu OUG 57, care a intrat in vigoare de la 1 iulie a fost un genocide juridic. Noi ca avocati am avut mari dificultati in a intelege foarte multe din aspectele care sunt reglementate prin aceasta ordonata de urgenta. Sunt multe piedici care se pun producatorilor si investitorilor. Speram ca in curand in legea de aprobare a ordonatei de urgenta 57/2013, care se afla in dezbatere la Parlament, lucrurile sa se indrepte semnificativ”, a spus Glodeanu.
De asemena, acesta a tras un nou semnal de alarma privint o noua initiative legilativa legata de reducerea numarului de certificate verzi din industria de profil.
Pe 29 august, pe site-ul Ministerului Economiei s-a publicat un draft de Hotarare de Guvern care ar urma sa reduca de la o data necunoscuta numarul de certificate verzi atat pentru eolian, fotovoltaic, dar si pentru proiectele hidro sub 10 MW. In domeniul pe care il reprezentam , fotovoltaic, se propune reducerea de la 6 la 3 certifcate verzi”, a mai declarat presedintele RPIA.
Potrivit articolului 2 al proiectului de lege, se vor acorda 2,3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, daca centralele hidroelectrice sunt noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW sau 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, daca centralele hidroelectrice sunt retehnologizate, pentru energia electrica din centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW.
De asemenea, se vor acorda 1,5 certificate verzi, pana in anul 2017 si 0,75 certificate verzi incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din energie eoliana.
Producatorii de energie electrica din energie solara vor beneficia de 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat.
Speram ca in momentul in care se va publica, daca se va publica aceasta Hotarare de Guvern, sa se specifice ca va intra in vigoare pentru toata lumea de la 1 ianuarie 2014 si se va aplica doar producatorilor care vor incepe sa produca dupa aceasta data”, a subliniat Glodeanu.