Gazeta de Sud: Unde va depozita Calafatul 25.000 de tone de gunoi?

Actualul depozit este neconform si va fi inchis la 1 august. In asteptarea masterplanului, Primaria Calafat cauta solutii: investitori germani, austrieci sau romani? Primarul Mircea Guta spune ca va purta discutii cu Silviu Prigoana, patronul grupului Rosal.

Municipiul Calafat trebuie sa rezolve urgent problema depozitarii gunoaielor din oras, o cantitate anuala de circa 25.000 de tone de deseuri. Actuala groapa de gunoi a orasului nu indeplineste normele de mediu si trebuie inchisa pana la 1 august, dupa cum spune primarul Mircea Guta. „Groapa de gunoi a orasului are termen de inchidere 1 august 2010, dar eu sper sa putem prelungi termenul pana la sfarsitul anului. Important este ce vom face cu deseurile dupa acea data“, a declarat primarul, care sustine ca mai multi investitori s-ar fi aratat interesati de problema gunoaielor.

„Avem oferte din partea unor firme germane si austriece, chiar si romanesti. Ei sunt interesati sa produca biogaz din deseuri. Eu voi avea cat de curand o discutie si cu Silviu Prigoana, sa vedem daca este interesat de problema“, a precizat Mircea Guta. Deputatul Silviu Prigoana, patronul grupului de firme Rosal – cu activitati de salubrizare in mai multe orase, a cumparat la Calafat activele fostei fabrici de conserve a orasului. Desi la ora actuala locatia nu este folosita, construirea podului peste Dunare Vidin – Calafat ar putea activa interesele de afaceri ale lui Prigoana in zona.

Primaria Calafat dispune de un serviciu propriu de colectare a gunoaielor, dar care nu deserveste si comunele apartinatoare orasului. In mod normal, Calafatul trebuie sa fie inclus in sistemul de management integrat al deseurilor din Dolj, asa-numitul masterplan.

In prezent, singura groapa de gunoi din judet conforma cu normele europene este cea a Craiovei. Cele 49 de hectare ale depozitului ecologic de la Mofleni au o capacitate de stocare de 4,5 milioane de metri cubi, pe o perioada de exploatare de 30 de ani. Depozitul de gunoi al Calafatului are cea mai apropiata data de inchidere – 1 august 2010, dupa ce depozitele de gunoi Bailesti, Bechet si Dabuleni au fost inchise in 2008 si 2009. Depozitul din Segarcea are ca termen-limita de inchidere anul 2015, iar cel din Filiasi – 2017. In mediul rural, au fost inventariate 386 de spatii de depozitare necontrolate. Masterplanul, care presupune investitii de peste 40 de milioane de euro, prevede un spatiu de depozitare, precum si spatii intermediare de transfer si sortare.

spot_img

Ultimele știri