Cei mai multi poluatori sau posibili poluatori din Dolj se regasesc in industria extractiva, alimentara, in constructii si in transporturi. La acestea se adauga poluarile istorice cu produse petroliere, unde terenurile agricole au devenit impracticabile, iar apele din panzele freatice sunt nepotabile.
In Dolj exista 230 de societati comerciale catalogate ca potentiali poluatori sau chiar ca poluatori, inregistrate in evidentele Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu din judet. Dintre acestea, cele mai multe activeaza in domeniul industrial. Unii polueaza sistematic, altii ar putea polua prin natura activitatii, astfel ca toti cei 230 de agenti economici sunt un pericol pentru mediu.
"Din activitatea de productie raman deseuri si substante periculoase, care trebuie gestionate corespunzator", a spus Marin Costache, seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Dolj. Autoritatile numesc firmele cu probleme de mediu "potentiali poluatori", care desfasoara diverse activitati, catalogate drept pericol pentru mediu. In functie de gravitatea poluarii potentiale sau efective, Garda de Mediu clasifica firmele astfel: extractie a titeiului, transport de produse petroliere pe cai rutiere si prin conducte, constructii, crescatorii de pui, instalatii industriale ale unor fabrici, spalatorii auto, statii de epurare (in Calafat si Filiasi), ateliere de prelucrare a lemnului, fabricute care obtin reziduuri din procesul de productie etc. Lista poate continua.
Constructiile – "flagel de poluare"
Deseurile provenite din activitatile de constructii au luat amploare in judet, in ultimii ani. In 2007, la majoritatea iesirilor din Craiova, munti de deseuri din constructii isi faceau aparitia pe terenuri private ale unor persoane care nu aveau nimic in comun cu firmele de constructii. Proprietarii de terenuri se trezeau cu basculantele de moloz si balast pe pamanturile lor. "Am aplicat amenzi de 800.000 de lei numai pentru deseurile din constructii aruncate in locuri neamenajate. Am avut surpriza ca oamenii sa ne prezinte toate datele masinilor care basculau resturile pe oriunde, sa ne arate poze facute pe telefonul mobil sau chiar filmulete. Constructiile sunt un adevarat flagel de poluare", a mentionat Marin Costache. Autoritatile de mediu fac apel la simtul civic al cetatenilor urbei, care ar trebui sa reclame orice forma de poluare descoperita.
Conducte fisurate
Firmele care transporta titei prin conducte sau pe caile rutiere sunt in evidenta Garzii de Mediu ca fiind poluatori cu consecinte grave in cazul producerii acestor riscuri. "Anul trecut am avut cateva fisuri de conducte de transport de produse petroliere. Incidentele sunt grave daca fisurile la conducte se produc in apropierea unor cursuri de apa, pentru ca atunci titeiul se raspandeste rapid. Monitorizam si transportul rutier de combustibil, pentru ca, daca se rastoarna o cisterna cu benzina, atunci pericolul este maxim", a declarat Costache. Tot anul trecut s-au inregistrat poluari accidentale cu produse petroliere pe Jiu si pe Dunare.
Poluari istorice
In nordul judetului, in zone ca Almaj, Cotofenii din Fata, Bradesti, Farcas, Talpas si Simnic, poluarile istorice fac si acum ravagii. Autoritatile sustin ca zeci de hectare de teren au ramas aride, dupa ce, in urma cu aproximativ 30 de ani, s-au infiintat schele de foraj si sonde propriu-zise. Produsele extrase din adancuri au fost imprastiate, la vremea respectiva, pe terenuri agricole, care de atunci au ramas neproductive. La fel procedau si cu solutia salina introdusa in sonde, care, odata readusa la suprafata, polua hectare intregi si panza freatica. Viceprimarul comunei Cotofenii din Fata, Marin Cretoiu, a precizat ca "din cauza poluarilor istorice, apa din comuna nu mai este potabila, iar panza freatica a fost afectata iremediabil.
Pe terenurile agricole ne confruntam in ultima perioada cu poluari accidentale de la conductele de transport de titei care tranziteaza comuna. Nu sunt pe suprafete mari, dar terenul ramane neproductiv daca nu e tratat la timp cu substante care sa-l refaca". Seful Garzii de Mediu Dolj a declarat ca poluatorii accidentali in cauza trebuie sa imprastie pe terenul afectat substante absorbante ecologice, care redau circuitului agricol suprafata poluata cu petrol in sase luni.
In legatura cu poluarea istorica, potrivit legii mediului, "poluatorul plateste", dar firmele care au forat acum 30 de ani in zona de nord a Doljului nu mai exista. Intre timp, localnicii pusi in posesie pe terenuri poluate cu titei reclama la autoritatile judetene de profil ca nu au cum sa-si lucreze pamanturile.
Ce este de facut
Poluatorii au termene precise de accesare a fondurilor europene sau guvernamentale, prin care sa reduca impactul negativ asupra mediului. Daca nu se conformeaza, firmele se pot trezi ca le este sistata activitatea sau le sunt "ridicate" autorizatiile de functionare. De asemenea, autoritatile fac apel la simtul civic al doljenilor, care ar trebui sa mentina mediul curat, chiar daca asta inseamna sa reclame orice poluator.
"Infrunzeste Craiova!"
Pentru a arata ca nu putem sta indiferenti la ceea ce se intampla in jurul nostru, Fundatia Gazeta de Sud si Civitas au initiat un proiect care isi propune sa aduca o gura de oxigen, la propriu, pentru craioveni. La acest proiect poate contribui orice societate care are deseuri de hartie. Banii pe care firmele ii incaseaza din reciclarea de hartie pot fi donati Fundatiei Gazeta de Sud. Sumele colectate de la firme vor fi folosite pentru achizitionarea de copaci tineri, pe care ii vom planta anul acesta, in doua etape, in cateva zone din Craiova, in functie de alegerea locuitorilor urbei. Participa si tu la proiectul "Infrunzeste Craiova!".
Pentru mai multe informatii vizitati Gazeta de Sud